2020. október 22.
A gyömbér elkészítése és tárolása!

A friss gyömbér intenzív aromája és melegsége az ételekben pótolhatatlan. A gyömbérben fellelhető hő egy benne lévő vegyi anyagnak tulajdonítható, az úgynevezett gingerolnak, amely szorosan kapcsolódik a csípős paprikában található kapszaicinhez és a fekete bors piperinjéhez, de sokkal enyhébb, mint wz a kettő.

[wp_ad_camp_1]

Ez az enyhe meleg, citrusos aroma kombinációja teszi a gyömbért olyan sokoldalú alapanyaggá, amely létfontosságú az olyan desszertekben, mint a sütőtökös pite, valamint az olyan sós ételekben, mint a vietnami stílusú csirkehúsgombóc. Friss gyömbér vásárlásakor keressen szilárd darabokat, barnás bőrrel és minimális száraz foltokkal. Ha a gyömbér gyűröttnek, kiszáradtnak vagy lágy foltosnak tűnik, ez annak a jele, hogy a gyömbér már túl van a fénykorán, és nem lesz jó állaga vagy íze. A nagyobb darabok általában kevésbé száradnak ki, mert kevesebb szegmens van elszakítva; minél több van lepattintva, annál több nyílás van a nedvesség távozásához. Néhány friss gyömbér kék vagy zöld árnyalattal rendelkezik a húsában, amelyet hosszú távú hűtőraktározás okozhat, vagy egyszerűen csak az adott fajtának az a jellemzője. Mindkét esetben tökéletesen biztonságos, és a főzés után nem eredményez jelentős változásokat az ízben.

A gyömbért gyakran gyökérnek nevezik, de valójában rizómáról van szó, ami azt jelenti, hogy ez egy földalatti szár, amely a hajtásokat és a gyökereket oldalirányban, minden irányba oszlatja. Ez az oka annak, hogy a gyömbér gyakran olyan göcsörtösnek és gömbölydednek tűnik, így nehéz megismerni, hogy hol kezdjen hozzá, amikor elkészíti. Bár a gyömbér bőre ehető, nincs íze, és attól függően, hogy miként kívánja tovább feldolgozni a gyömbért, kellemetlen textúrát is kölcsönözhet egy ételnek. Ha pürésíteni vagy turmixolni fogja a gyömbért, akkor nem érdemes vesztegetni az időt a hámozással, mert a turmixgép teljesen lebontja a bőrt, és észrevétlenné teszi azt.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs