2021. január 16.
A globális vizsgálatban a cukorbetegség óriási alulkezelése látható

A bolygón csaknem félmilliárd ember szenved cukorbetegségben, de a legtöbbjük nem kap olyan ellátást, amely egészségesebbé, hosszabbá és produktívabbá teheti életét – derül ki egy új, globális tanulmányból, amelyben a betegségben szenvedők szerepelnek. Sokan nem is tudják, hogy van ilyen állapotuk.

[wp_ad_camp_1]

A Lancet Healthy Longevity című új publikáció szerint az 55 vizsgált alacsony és közepes jövedelmű országban csak 10-ből 1 részesül átfogó ellátásban, amely bizonyítottan csökkenti a cukorbetegséggel kapcsolatos problémákat. Ez az átfogó ellátási csomag – olcsó gyógyszerek a vércukorszint, a vérnyomás és a koleszterinszint csökkentésére; valamint az étrenddel, a testmozgással és a testsúllyal kapcsolatos tanácsadás segíthet csökkenteni az alulkezelt cukorbetegség egészségügyi kockázatait. Ezen kockázatok közé tartoznak a jövőbeni szívrohamok, agyvérzés, idegkárosodás, vakság, amputációk és egyéb fogyatékossággal járó vagy végzetes állapotok. Az új tanulmány, amelyet a Michigani Egyetem, valamint a Brigham és a Nőkórház orvosa vezetett globális partnercsapattal, a standardizált háztartási vizsgálatok adataiból merít, lehetővé téve az összehasonlítást országok és régiók között.

A szerzők világszerte több mint 680.000 embert vizsgáltak az elmúlt években végzett felmérések, vizsgálatok és tesztek adatai alapján. Közülük több mint 37 000 cukorbeteg volt; több mint felüket még nem diagnosztizálták hivatalosan, de kulcsfontosságú biomarkerük volt az emelkedett vércukorszint. A kutatók eredményeiket eljuttatták az Egészségügyi Világszervezethez, amely a Global Diabetes Compact néven ismert kezdeményezés részeként fejleszti erőfeszítéseit a bizonyítékokon alapuló diabéteszellátás globális kiterjesztésére. A tanulmányban alkalmazott, a cukorbetegséggel kapcsolatos ellátás formáit mind beillesztik a WHO 2020-as alapvető nem fertőző betegségekkel kapcsolatos beavatkozási csomagjába.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs