2019. szeptember 22.
A gerincsérv árulkodó tünetei

Az ülő munka egyik legnagyobb hátránya, hogy nagyon megterhelő lehet a gerinc számára. És a napjainkban egyre többen kényszerülnek ilyen fajta munkavégzésre. Ma már egyre több a passzív, mozgáshiányos életet élő ember.

[wp_ad_camp_1]

A gerincünk az a szerv, amely az egész testsúlyunkat tartja. Amely harminc csigolyából és azokat tartó porcokból épül fel. A legtöbb esetben a gerincsérvet a porckorongok kitüremkedése okozza, amely igen komoly fájdalmakkal járhat együtt. Ugyanis ezek a kitüremkedések a gerinc melletti idegeket nyomják. A gerincsérv kialakulását onnan észlelhetjük, hogy minden esetben nagy fájdalommal jár együtt. Amely jelentkezhet akár háti, deréki vagy háti területeken is. Onnan lehetünk a legbiztosabbak abban, hogy ezzel a problémával állunk szemben, hogy a fájdalom egyik végtagra is kierjed, illetve mellé zsibbadás is párosul. Szélsőséges esetekben akár hólyag és bélműködési problémák is felléphetnek. Amennyiben bármilyen arra utaló jelét észleljük, akkor legjobb, ha rögtön szakorvoshoz fordulunk. Majd egy alapos kivizsgáláson esünk keresztül.

A kezelőorvosnak nagyok sokat segíthet az, ha beteg eltudja mondani a fájdalom pontos helyét és annak a sugárzásának az irányát. Továbbá az is fontos információnak bizonyul, hogy a sérv akadályoz-e bennünket a mozgásban, illetve mióta érezzük a fájdalmat. A sérvet egyszerű tapintásos módszerrel állapítják ki, ugyanis a röntgen nem mutatja ki. Amennyiben igazán alaposak szeretnénk lenni, akkor az MRI és a CT lehet a segítségünkre. A gerincsérv esetén alkalmazhatnak gyógyszeres és fizioterápiás kezeléseket, melyek hatására a fájdalom idővel csökkenhet. A gyógytorna is nagyon hasznos lehet, hiszen által megerősödhetnek az izmok, melynek hatására csökken a gerinc terhelése.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs