2019. november 14.
A forró tea fokozhatja a nyelőcső rák kockázatát

Az International Journal of Cancer-ban megjelenő új kutatások összefüggést mutatnak a tea  nagyon magas hőmérsékleten való fogyasztása és a nyelőcső rák kialakulásának kockázata között. Az új kutatások azt javasolják, hogy a teát le kell hűteni, mielőtt elfogyasztanánk. Az American Cancer Society szerint 2019-ben mintegy 17 650 új esophagealis rákos megbetegedés várható, és több mint 16 000 ember hal meg emiatt.

[wp_ad_camp_1]

Az egyén kilátásait tekintve a kutatók becslése szerint a nyelőcsőrákkal küzdő emberek mintegy 20 százaléka a diagnózis után még 5 évig él. Számos tényező növelheti a személy nyelőcsőrák kialakulásának kockázatát. Ezek közé tartoznak az 55 évesnél idősebbek, a férfiak, a savas reflux kialakulása, vagy az is, ha az egyén nem fogyaszt elég zöldséget és gyümölcsöt. Egyes kutatók azt is javasolják, hogy a nagyon forró folyadékok rendszeres ivása szintén növelheti a nyelőcső rák kockázatát. Dr. Islami és munkatársai több mint 50 000 emberre vonatkozó adatokat használtak fel a Golestan Cohort-tanulmányban – egy „populáción alapuló prospektív tanulmányban”, akik 40-75 éves embereket vizsgáltak meg.

A kutatók klinikailag követték a résztvevőket átlagosan 10,1 évig, 2004 és 2017 között. Ez idő alatt 317 embernél alakult ki a nyelőcsőrák. A kutatók a teahőmérsékletet felosztották “nagyon melegre”, azaz 60 ° C feletti hőmérsékletre, és “hidegre, langyosra”, azaz olyan hőmérsékletre, amely 60 ° C alá esik. Összességében a tanulmány megállapította, hogy napi 700 milliliter (nagyon forró) tea fogyasztása 90% -kal növelte a nyelőcső rák esélyeit, mint ugyanolyan mennyiségű hideg vagy langyos tea fogyasztása. “Eredményeink lényegesen megerősítik a meglévő bizonyítékokat, amelyek alátámasztják a forró italok fogyasztása és a nyelőcső rák kockázata közötti kapcsolatot” – zárják le a kutatók.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs