2019. augusztus 18.
A folyadékhiány jelei az emberi szervezetben

Manapság egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az emberek az egészséges táplálkozásra, ám arról sem szabad megfeledkezni, hogy a megfelelő mennyiségű folyadék pótlás is nagyon fontos. Ugyanis, ha ezt elhanyagoljuk, akkor annak különféle következményei lehetnek a szervezetünk számára.

[wp_ad_camp_1]

Az emberi szervezet 60-70% víz. Az elfogyasztott víz minden belső szervünkre hatással lehet. Amennyiben nem fogyasztunk belőle leget, akkor rosszul érezhetjük magunkat, majd hosszú idő elteltével különféle betegségek is előállhatnak. Ugyanis a víz nagyon fontos szerepet játszik a szervezetünk számára. Többek között befolyásolja a vér összetételét, biztosítja az állandó belső hőmérsékletet, elősegíti az ízületek megfelelő működését, illetve ezen felül részt vesz még a tápanyagok, salakanyagok és gázok szállításában is. A szervezetünk már a 2%-os folyadékvesztés esetén is fontos tápanyagokat veszít el, arról nem is beszélve, hogy jelentősen csökkenhet a szellemi és fizikai képességünk.

Nézzük melyek lehetnek azok a figyelmeztető jelek melyek arra utalhatnak, hogy aznap kevés folyadékot fogyasztottunk. Ilyen lehet pl. a rossz lehelet, amely annak a következménye, hogy a kevés folyadék bevitel esetén leáll a nyál termelődése. Ugyanis a nyál igen erős baktériumölő, viszont, ha nem termelődik belőle megfelelő mennyiség, akkor a baktériumok elszaporodnak. Továbbá az étel utáni sóvárgás is lehet egy jele a szomjúságnak. Vagyis sokszor nem is éhesek vagyunk, hanem sokkal inkább szomjasok, csak a szervezetünk ezt másként jelzi számunkra. Ezért ajánlott éhségérzett esetén is előbb egy nagy pohár vizet meginni. Az ízületi fájdalmak is eredhetnek abból, hogy nem viszünk be a szervezetünkbe megfelelő mennyiségű folyadékot. Ezen felül még meg kell említeni a fejfájást, székrekedést és emésztési problémákat, stb.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs