2021. november 10.
A földimogyorókaktusz termesztése és gondozása

A földimogyorókaktusz (Echinopsis chamaecereus) egy elágazó, ujjszerű szárú kaktusz, amely csomósodó és ugrásszerűen nő. Ez a növekedési szokás nagyszerű választássá teszi kosarak felakasztásához. Minden bordázott szár akár 6 hüvelyk hosszúra és fél hüvelyk átmérőjűre nőhet, és kis fehér sörték borítják.

Bár ez a kaktusz szúrósnak tűnhet, a földimogyorókaktusz tüskéi valójában viszonylag puhák, bár megérinteni őket továbbra sem javasoljuk, mivel ezek a finom sörték még mindig átszúrhatják a bőrt és kellemetlen érzést okozhatnak. A földimogyorókaktusz puha, könnyebben kezelhető és termeszthető, mint néhány tüskés kaktusz rokon. A földimogyorókaktusz szobanövényként is termeszthető, de fagymentes éghajlaton a szabadban is jól megterem. A földimogyorókaktusz egy kevés karbantartást igénylő kaktusz, amely beltéren és szabadban is könnyen termeszthető. Argentínában őshonos, ez a hegyvidéki kaktusz fényes, napos körülményeket és ritkán öntözést is élvez. Míg a földimogyorókaktusz nem tolerálja a fagyot, hűvösebb téli hőmérsékletre van szüksége ahhoz, hogy a következő vegetációs időszakra rügyeket hozzon létre. Az egészséges földimogyoró kaktuszok gyönyörű vörös-narancssárga virágokat mutatnak késő tavasztól a nyár elején.

A legtöbb kaktuszhoz hasonlóan a földimogyorókaktusz is világos, napos körülmények között nő a legjobban. Nem tűri, hogy teljes árnyékban vagy gyenge fényviszonyok között neveljék. Ha szabadban termesztjük, ültessük a földimogyorókaktuszt napfényes helyre. Folyamatosan meleg éghajlaton ez a kaktusz értékelhet némi árnyékot, hogy megvédje az intenzív délutáni napsütéstől. Ha zárt térben termesztik, helyezze a földimogyorókaktuszt háza legnaposabb helyére. A világos nyugati vagy déli fekvésű ablak ideális. Őshonos élőhelyén a földimogyorókaktusz homokos, jól vízelvezető talajban nő.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs