2020. augusztus 01.
A festmények valódi értéke

A művészetben alkalmazott árazás olykor abszurdnak tűnhet. Némelyik festmények csillagászati összegeket érnek, míg másokat apró pénzért lehet megvásárolni. De, vajon mi az, ami meghatározza egy adott festmény értékét?

[wp_ad_camp_1]

Festmények értékét meghatározni egyáltalán nem könnyű feladat. Bizonyos festők nem csak az ecsethez értettek, hanem ahhoz is, hogy hogyan menedzseljék magukat. Viszont sokkal jellemzőbb, hogy egy-egy festő csak a halála után vált igazán ismertté és képei is a művész halála után értékelődtek fel. Talán a legjobb példa erre Csontváry Kosztka Tivadar, akinek képeit a párizsi kiállításon nagyon pozitívan fogadták, ennek ellenére itthon már-már gúnyolódva fogadták képeit. A művész élete során meglehetősen szűkölködött. Olyannyira nem értették meg művészetét, hogy örökösei képeit kocsiponyvaként, anyagárban akarták értékesíteni. Csontváry legdrágábban eladott képe kétszáznegyven millió forintnyi összegért kelt el. Gyakorlatilag az összes képe száz milliós összegért cserélt gazdát.

Értékes festmények

Míg sok festő örül, ha a képeit eladásából futja élelmiszerre és festékre, addig sokan egy-egy képpel óriási vagyonokat keresnek. Ma már több módja van a képek értékesítésének, többek közt az internet is segítségünkre van. A világ legdrágább festményei igazán drágán kelnek el, a legdrágább háromszáz millióért, még hozzá dollárban. Ha szeretnél te is a nagy festők bőrébe bújni, megteheted élményfestés által. Ez egy háromórás program, melynek végén az eredetire megszólalásig hasonlító művet fogsz magad előtt tartani, melyet te alkottál! Ha szeretnél bővebben olvasgatni művészet és festészet témakörben vagy szívesen részt vennél egy élményfestésen, akkor érdemes ellátogatni az alkotasutca.hu weboldalra!

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs