2021. január 15.
A fehér cápa populáció kicsi, de egészséges Közép-Kalifornia partjainál

A fehér cápák populációja, amely a közép-kaliforniai partvidéket elsődleges otthonának nevezi, körülbelül 300 állatnál tart stabilan, és a növekedés bizonyos jeleit mutatja – mutatta ki a faj új, hosszú távú vizsgálata.

[wp_ad_camp_1]

2011 és 2018 között a kutatók több száz felnőtt és szabadult fehér cápát tudtak azonosítani, amelyek még nem teljesen érettek, de elég idősek a tengeri emlősök zsákmányolásához. Ezt az információt felhasználták a cápák mennyiségének becsléséhez. “A megállapítás, amely a csoportban élő egyes cápák fényképezésének és azonosításának nyolcéves eredménye adta ki, fontos mutatója a cápák élő tengeri környezetének általános egészségi állapotáról” – mondta Taylor Chapple, az oregoni tengerparti kísérleti állomásról. A fehér cápák, amelyeket néha “nagy” fehér cápáknak neveznek, csúcsragadozók, vagyis az élelmi lánc legfelső állatait, nagy tengeri emlősöket, például elefántfókákat, kikötőfókákat és oroszlánfókákat ragadozva. Csúcsragadozókként fontos szerepet játszanak a tengeri ökoszisztéma egészségében – mondta Chapple, aki az OSU Agrártudományi Főiskolájának Halászati, Vadon élő állatok és Természetvédelmi Tanszékének adjunktusa.

“A nagy ragadozók erőteljes populációi kritikus jelentőségűek a tengerparti ökoszisztémánk egészsége szempontjából” – mondta Chapple, a tengeri ragadozók kutatására szakosodott tengeri ökológus. “Tehát eredményeink nemcsak a fehér cápáknak, hanem az itteni partjaink mellett található gazdag vizeknek is jó hírt jelentenek.” Az eredményeket a Biological Conservation folyóiratban tették közzé. A tanulmány vezető szerzője volt Paul Kanive, a Montana Állami Egyetem munkatársa. További társszerzők Jay Rotella, a Montana Állami Egyetemről, Timothy White és Barbara Block a Stanford Egyetemről; és Salvador Jorgensen, a Kaliforniai Egyetemről.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs