2020. december 23.
A fájdalmas csípőproblémák

A kopásos betegségek kialakulásának oka az erőteljes igénybevétellel, valamint az ízületeket védő porc fokozatos elvékonyodása, majd felszívódása. Járás közben a teljes testtömeg felváltva terheli súlyával a csípőt. A combfejnek csak egy része kerül terhelés alá, nagy nyomással terhelve a porcot.

[wp_ad_camp_1]

Az ízület degenerációját az ízületi tokban és belhártyában kialakuló gyulladás és szöveti szerkezetének átalakulása jelenti. Ez fokozatosan kialakuló és erősödő fájdalomhoz és mozgáskorlátozottsághoz vezet. Elsődleges az artrózis, ha a betegség csak az életkorral vagy az ízületi nedv összetevőinek megváltozásával hozható kapcsolatba. Az ilyen elváltozás mindkét csípő ízületet érinti és 50-60 éves kor körül alakul ki. Másodlagos artrózis esetén az ízület korábbi betegsége, csípőficam, medencetörés, csípőízületi tengelyeltérés, diszplázia, csípőműtét előzi meg, vagy indíthatja el a porc elváltozását. Másodlagos artrózis már 30 éves kor körül kialakulhat.

Az első tünetek rendszerint nagyobb terhelés után lépnek fel, amelyek lehetnek fáradtságérzet, izomlázszerű tompa fájdalomérzet. A fájdalom fokozatosan erősödik, végül már a napi életvitelt is megerősíti, az éjszakai pihenést is megzavarja. A csípőízületi kopás esetén enyhén megemelt sarkú cipő viselése ajánlott. Az aktivitás fokozatos emelése mellett szabaduljunk meg az esetleges súlyfeleslegtől. A gyengült izmokat tehermentesíthetjük gyógytornával, kerékpározással, fizioterápiás módszerekkel. Szakszerű kezelés mellett az ízületi kopás megállítható. A tapasztalatok azt igazolják, hogy a kopásos csípő bemozgatása javít a helyzeten, míg a teljes pihentetés rontja a beteg állapotát. Ne essünk túlzásba se, a túl sok gyaloglás, hegymászás, huzat ártalmas lehet.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs