2015. április 04.
A dugulások kialakulása

Sajnos elég sok háztartásban ki tud alakulni kisebb vagy nagyobb mértékű dugulás. Persze egyik sem jó, hiszen elég sok bajok okozói. Hiszen bármikor jön, sosem jön jókor. Lehet az éjjel, vagy nappal, esetleg délután. Jöhet a dugulás hétfőn is, vagy péntek délután, amikor épp pihenni lenne jó, vagy vasárnap. De mitől alakulnak ki? Mit lehet tenni ellenük? Van egyáltalán valami megoldás? Néhány fontos dolog, melyekre érdemes odafigyelni, ha szeretnénk a nagyobb dugulást elkerülni. Minden háztartásnak a saját érdeke elkerülni a dugulásokat.

[wp_ad_camp_1]

A mosogatónak a lefolyója az egyik leggyakoribb dugulás egy háztartásban. Például azért, mert vékony vagy pedig túl vastag keresztmetszetű a lefolyócső. De előfordul olyan is, hogy elég hosszú a szakasz, ami egyenes. Vagy rossz lejtése van a csőnek. Elég sokszor túlzottan sok mosogatószerrel mosogatnak az emberek, és ez is okozhat dugulást, és ezzel szemben kevés vizet használnak. Tehát amennyiben ezeket tapasztaljuk, érdemes rövid időn belül orvosolni, különben hamarosan elég nagy bajjal találjuk szemben magunkat.

A WC csésze se dugul el magától. Talán csak akkor, ha már igen régi, mondjuk 20 évnél öregebb, ezért aztán eléggé elvízkövesedett. Amelyek kis vízhozamú tartályok, és ráadásul még víztakarékosak is, a legnagyobb problémájuk, hogy éppen csak elviszik a szennyvizet, de nem képesek elmosni. Nos az ilyen WC-nél a WC pumpa mindennapos használatban van. A WC csésze eldugulása általában a beleesett talán egy egész tekercs WC papírtól, valamint idegen tárgyaktól, mint pelenkától, női dolgoktól vagy éppen a törlőkendőktől dugul el. Érdemes jobban odafigyelni, mi kerül a WC csészébe.

Mosogatók eldugulását leginkább a sok mosogatószer használata okozza. De az is elég galibát okoz, ha kevés vizet használ az ember, mivel spórol a meleg vízzel. Viszont ahol kisebb méretű vízmelegítők vannak használatban, ott sokkal többször van szükség a duguláselhárításra. Mivel ezek a vízmelegítők a folyamatos folyóvizes mosogatásra nem képesek. A kádak, a mosdók és a zuhanytálcák lefolyói leginkább a sok-sok vegyi anyagtól, valamint a hajszálaktól, az állatok szőrszálaitól dugul el. Figyeljünk jobban, és ezáltal is megakadályozhatunk egy esetleges nagyobb dugulást.

A műanyagból készül lefolyó szűrők használata se nagyon hatékony, mivel csak a darabos szenny felfogására tesz jó szolgálatot. Éppen ezért a gyártók sem építik be a mosdókba vagy mosogatókba fixen. Hosszú időre lehet mellőzni a duguláselhárító szakembert a rendszeres karbantartással, mint például a szifonok tisztán tartása, és a forró vizes átöblítés.

Persze amennyiben a probléma szerkezeti, mint például alulméretezett a csőátmérő, vagy rosszul van beállítva a lejtésszög, ilyenkor a duguláselhárítás sem tud nagyon hatékonyan működni. Csak bizonytalan ideig lehet ezen segíteni, például havonta vagy két havonta kihívni a duguláselhárító szakembereket, de ez se lehet örökre megoldás. Például egy emeleten levő WC esetében el lehet képzelni, hogy mennyire sok bajt tud okozni. Legalább három havonta szükséges kihívni a duguláselhárító szakembereket ilyenkor. Végleges megoldást jelentene a lefolyócső cseréje.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs