2016. november 28.
A diszlexia betegségről

A diszlexia egy tanulási probléma, mely sok embert érint. Azok, akik ebbe a csoportba tartoznak, néha nem is veszik tudomásul, hogy nem a lustaság, butaság miatt nem képes az információ befogadására. A diszlexia nevű betegségben szenvedők nehezen tanulnak nyelveket, gondot okoznak nekik a betűk, a számok.

[wp_ad_camp_1]

A diszlexiát legfőképp akkor lehet felismerni, mikor a gyerek nehezen tanul meg olvasni, és a későbbiekben is gondot okoz neki az olvasás. A diszlexiához társulhat még írási és számolási probléma, melyeket diszgráfiának, diszkalkuliának nevezünk. A tanulási nehézségekkel küszködő gyerekek is képesek ugyan olyan eredményeket elérni az iskolában, mint társaik, bár ők több energiát kell a tanulásra fordítsanak. A diszlexia tünetei egyénenként változóak, viszont megnyilvánulhat enyhe, közepes, és komoly fajtában. Ez a probléma kialakulhat egy baleset következtében is, vagy örökölhető, ha a családtagok egyike diszlexiában szenvedett. Csecsemőkorban, kisgyermekkorban megelőzhető a diszlexia kialakulása, rendszeres meseolvasással, szabad mozgás biztosításával, stb.

Sajnos a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekben kialakulhat szorongás, vagy agresszív viselkedés is. A diszlexia önbizalom hiányt alakít ki a gyermekben, fiatalban, ezért felnőttkorban pszichés gondjai, lelki betegségei lehetnek. Fontos, hogy a gyermeket nevelő szülő, tanító megfelelően kezelje a diszlexiás gyermeket, és teljesítmény szintjét ne hasonlítsa a többi gyerekéhez. A tanulási nehézségekkel rendelkező gyereket ajánlott logopédushoz, fejlesztő pedagógushoz vinni, hogy a megfelelő kezelést kaphassa. Biztosítsa diszlexiás gyermekének, tanítványának a neki megfelelő terápiát, hogy minél jobb eredményt érjen el a tanulásban.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs