2021. május 06.
A darazsak értékesek az ökoszisztémák, a gazdaság és az emberi egészség szempontjából

A darazsak megérdemlik, hogy ugyanolyan nagyra becsüljék őket, mint más rovarokat, például a méheket, ragadozó és beporzó szerepük miatt – derül ki az UCL és a Kelet-angliai Egyetem kutatói által vezetett új áttekintő tanulmányból.

[wp_ad_camp_1]

A Biological Review folyóiratban megjelent tanulmány több mint 500 tudományos tanulmányból gyűjti össze a bizonyítékokat annak áttekintésére, hogy nagyjából 33.000 darázsfaj hogyan járul hozzá ökoszisztémájukhoz, és hogy ez milyen előnyökkel járhat a gazdaság, az emberi egészség és a társadalom számára. Seirian Sumner professzor (UCL Biodiverzitás és Környezetkutatás Központ, UCL Biosciences) elmondta: “A darazsak azok közé a rovarok közé tartoznak, amelyeket imádunk gyűlölni – és mégis a méheket, akik szintén csípnek, nagyra becsülik a terményeink beporzásáért és a méz készítéséért. Egy korábbi tanulmányban azt tapasztaltuk, hogy a darazsak gyűlölete nagyrészt annak köszönhető, hogy széles körben nem tudják a darazsak ökoszisztémában betöltött szerepét és azt, hogy ezek hogyan lehetnek előnyösek az emberek számára.

“A darazsakat más rovarokhoz, például a méhekhez képest viszonylag kevésszer vizsgálták, ezért csak most kezdjük megérteni ökoszisztéma-szolgáltatásaik értékét és fontosságát. Itt áttekintettük a legjobb bizonyítékokat, és megállapítottuk, hogy a darazsak ugyanolyan értékesek lehetnek, mint más szeretett rovarok, például a méhek, ha még több esélyt adunk nekik. ” A darazsak más rovarok legfőbb ragadozói. A rovarok általi ragadozás – mint a növények védelmét szolgáló biokontroll – világszerte évente legalább 416 milliárd dollárt (USA) ér. Az áttekintés rávilágít arra, hogy a darazsak mint ragadozók szerepe hogyan teszi értékessé őket a mezőgazdaság és mindennapi életünk számára.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs