2020. október 08.
A cukorbetegség szövődményei, a rosszabb memória, IQ gyermekeknél

Az UC Davis Health kutatói által vezetett tanulmány szerint a diabéteszes ketoacidózis (DKA), az 1-es típusú cukorbetegség súlyos, de gyakori szövődménye az alacsonyabb IQ-pontszámokhoz és az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő gyermekek rosszabb memóriájához kapcsolódik.

[wp_ad_camp_1]

A Diabetes Care-ben szeptember 22-én megjelent tanulmány az első nagyszabású munka, amely megkülönbözteti a DKA új diagnózissal rendelkező gyermekeit és az 1-es típusú cukorbetegség korábbi diagnózisával rendelkező gyermekeit. A DKA akkor fordul elő, amikor a cukorbetegséget nem diagnosztizálják vagy rosszul kezelik. A DKA-val a vércukorszint nagyon magas lesz, mivel a ketonoknak nevezett savas anyagok a szervezetben veszélyes szintre emelkednek. A DKA korai tünetei a túlzott szomjúság, a gyakori vizelés és az émelygés, hasi fájdalom, gyengeség és zavartság.

“Vizsgálatunk feltárta, hogy az 1-es típusú cukorbetegséggel újonnan diagnosztizált gyermekeknél a DKA egyetlen súlyos epizódja is kognitív problémákhoz kapcsolódik, és a korábbi diagnózisú gyermekek körében az ismételt DKA-expozíció alacsonyabb kognitív teljesítményt jósoltak a glikémiás kontroll elszámolása után.” A vizsgálatban 376 1-es típusú cukorbeteg és DKA-anamnézis nélküli gyermek, valamint 758 1-es típusú cukorbetegségben és DKA-ban szenvedő gyermek vett részt. Ezek a 6-18 éves gyerekek részt vettek a DKA klinikai vizsgálatban a Gyermekgyógyászati ​​ Kutatási Hálózat (PECARN) helyszínein, a tanulmány két társszerzője, Nathan Kupperemén és Nicole Glaser vezetésével.  A tanulmány megállapította, hogy az újonnan 1-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált gyermekek körében azoknak, akik közepes és súlyos DKA-t tapasztaltak, alacsonyabb a hosszú távú memóriájuk, mint a cukorbetegeknek, akik nem voltak kitéve DKA-nak. A DKA nagyobb súlyossága alacsonyabb IQ-val társult ezeknél a gyermekeknél is.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs