2021. június 18.
A csörgőkígyó csörgése becsapja az emberi fület

A csörgőkígyók a potenciális fenyegetések közeledtével növelik a zörgés gyakoriságát, és ez a hirtelen nagyfrekvenciás üzemmódra váltás a hallgatókkal, beleértve az emberekkel, azt hiteti el, hogy közelebb vannak, mint valójában-jelentették a kutatók augusztus 19-én a Current Biology című folyóiratban.

“Adataink azt mutatják, hogy a csörgő kígyók akusztikus kijelzője, amelyet évtizedek óta egyszerű akusztikus figyelmeztető jelként értelmeznek a kígyó jelenlétéről, valójában sokkal összetettebb fajok közötti kommunikációs jel”- mondja Boris Chagnaud, a Karl- Franzens-Grazi Egyetemről. “A hirtelen nagyfrekvenciás üzemmódba való átkapcsolás intelligens jelként hat, amely megtéveszti a hallgatót a hangforrástól való tényleges távolságáról. A távolság félreértelmezése a hallgató részéről ezáltal biztonsági távolságot teremt.” A csörgőkígyók erőteljesen rázzák a farkukat, hogy figyelmeztessenek más állatokat jelenlétükre. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a zörgés gyakorisága változó, de keveset tudunk ennek a jelenségnek a viselkedésbeli relevanciájáról, illetve arról, hogy milyen üzenetet küld a hallgatóknak. Ennek a rejtélynek a nyomát egy állatlétesítményben tett látogatás során kapták meg, ahol Chagnaud észrevette, hogy a zörgés gyakoribbá válik, amikor a csörgőkígyókhoz közeledik, de csökken, amikor elmegy.

Ezen egyszerű megfigyelés alapján Chagnaud és csapata kísérleteket hajtott végre, amelyek során a tárgyak látszólag a csörgőkígyók felé mozdultak el. Az egyik tárgy, amit használtak, egy emberhez hasonló törzs volt, a másik pedig egy fenyegető fekete korong, amely úgy tűnt, hogy közelebb kerül a méret növekedésével. A potenciális fenyegetések közeledtével a zörgési frekvencia körülbelül 40 Hz -re emelkedett, majd hirtelen egy még magasabb, 60 és 100 Hz közötti frekvenciatartományra váltott.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs