2016. október 02.
A csodatévő fahéj

Ugyan kiben nem ébreszt kellemes érzést és emlékeket a fahéj pikáns, édeskés, varázslatos illata? Legyünk bármennyire is jól lakottak, egy-egy darab fahéjas sütinek mindig van hely a pocakunkban. Ha télen a hidegtől átfagyva a forralt boros pohár után nyúlunk, akkor is körülleng minket e fűszernövény ínycsiklandozó illata. Azt azonban már jóval kevesebben tudják, hogy a fahéj nem csak kellemes aromával rendelkezik, hanem számos jótékony hatása van az emberi szervezetre, akár elfogyasztjuk, akár külsőleg alkalmazzuk.

[wp_ad_camp_1]

Mielőtt rátérnénk a fahéj jótékony hatásaira, érdemes lenne tisztáznunk egy fontos tényezőt: bár mértékkel fogyasztva kiváló szolgálatot tehetünk vele az immunrendszerüknek, ha túlzásba esünk, akkor bizony megtörténhet, hogy idővel gyomor- vagy májbántalmaink lesznek. Sose feledkezzünk meg az aranyszabályról, amely a világ összes élelmiszercikkére igaz, hogy semmiből sem jó túl sokat fogyasztani, bármilyen egészséges csodaételről is legyen szó. És akkor most lássuk, hogy pontosan mire is jó ez remek fűszernövény. A fahéj kiváló, serkentő hatással van az emésztésünkre. Indiában persze ez az információ a legkevésbé sem számít újdonságnak, az ott élők ugyanis gyakran főznek fahéjból teát, amely megnyugtatja a gyomrot, megszünteti a puffadást és megakadályozza a gázok kialakulását az emésztés során. Mivel alapvetően pozitívan hat az emésztőrendszerünkre, így magától érthetődik, hogy a fogyókúrában is igencsak nagy hasznát vehetjük.

Amerikai kutatók azt is megfigyelték, hogy eme fűszernövény fogyasztása elképesztően hasznos a cukorbetegek számára, a fahéj ugyanis többek között aldehideket is tartalmaz, amely kifejezetten hatékonynak bizonyul a vércukorszint optimalizálásában. Mézzel és vízzel összekeverve hihetetlenül jól orvosolja az ízületi gyulladásokat, valamint természetes fájdalomcsillapítóként is megállja a helyét. Külsőleg alkalmazva megszépíti a bőrt, mindössze annyit kell tennünk, hogy keverünk egy kis fahéjat a testápolónkba vagy egyéb krémeinkbe és rövid időn belül érezhetjük és láthatjuk a fahéj áldásos hatását. Ez a fűszer nem csak szebbé varázsolja a bőrünket, de segítségével akár a narancsbőrtől is megszabadulhatunk! Használjuk tehát a fahéjat kedvező élettani hatásai miatt, a lényeg, hogy legyünk mindig mértéktartóak!

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs