2022. március 08.
A csodálatos Bázel

Bázel talán nem olyan népszerű célpont, mint Zürich vagy Genf, de hihetetlenül érdekes hely. Jelentős kereskedelmi és ipari központként ismert, de a turisták számára a város kiemelkedő kulturális öröksége az igazán érdekes.

Hosszú nyaralásra talán tényleg nem a legideálisabb célpont, hisz a város történelmi központjának és legjobb múzeumainak felfedezéséhez akár egyetlen nap is bőven elegendő, ám a város olyan ékköve nem csak Svájcnak, de egész Európának, amit legalább egyszer mindenkinek látnia kell. Hogy a látogatásunkból a maximumot tudjuk kihozni, érdemes a lehető legjobb időszakban érkezni. Noha az európai célpontok többségére igaz, hogy a nyár közepe nem épp a legjobb választás – hisz nem csak turistából van rengeteg, de még az időjárás is tikkasztó a legtöbb helyen ilyenkor -, Bázel ebből a szempontból is kivételes. Itt ugyanis még a július-augusztusi főszezonban sincs zavaróan nagy tömeg és az idő is ilyentájt a legkegyesebb, hisz nincs forróság, és ekkor már a gyakori esőzések sem zavarják meg utunkat.

Látogatásunkat érdemes a Münsternél kezdeni. Az 1019-ben épült – majd az 1356-os földrengést követően felújított – katedrális főképp kinézetével lóg ki a világ többi székesegyháza közül. Ráadásul mögötte közvetlenül megtaláljuk a Pfalz kilátóteraszt, melyről csodás kilátás nyílik a városra és a folyópartra. Innen az óváros belseje felé haladva egy újabb vörös épülethez érünk, amikor elérjük a bázeli városházát. Kívülről is impozáns, ám a lényeget bent találjuk. A belső udvar ugyanis végig csodaszép freskókkal van díszítve, melyet szervezett tárlatvezetésen tekinthetünk meg. Innen tovább haladva vár minket a varázslatos Rajna, no és a legrégebbi hídja, ahonnan páratlan kilátás nyílik. A helyi éttermek felfedezése mindig az utazás szórakoztató része, és pontosan ez vár ránk a Markthalleban. A kupola alakú élelmiszercsarnok tele van helyi, nemzeti és globális ételeket kínáló standokkal, így bőven van mit kipróbálnunk. Az ételek stílusa a kávéházi ételektől a világ minden tájáról származó nemzetközi konyháig terjed, és az afgán és közép-amerikai ételstandok mellett akár szusit is ehetünk. Miután elköltöttük az ebédünket, következhet a Művészeti, majd a Történelmi Múzeum és persze egy hatalmas esti séta folyóparton, így zárva ezt a varázslatos kalandot, amelyet Bázel jelent az ide utazóknak.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs