2015. október 08.
A csemegekukorica termesztése

A csemegekukorica sokunk kedvence. Az ízletes zsenge főtt termés igazi finomság. Egy kis sóval vagy tejföllel isteni falat, de önmagában is kellően ízletes és igazi ínyencfalatnak mondható. A csemegekukorica termesztése könnyedén megoldható a háztáji gazdaságokban is, de nézzük, milyen igényei vannak ennek a növénynek.

[wp_ad_camp_1]

A csemegekukorica igényeit nem szabad kiegyenlíteni a hagyományos takarmánykukorica fajták igényeivel. A csemegekukorica hőigénye magasabb; legalább 10 °C hőmérsékletre van szükség ahhoz, hogy a magok csírázása megkezdődjön, illetve életképes legyen. Kifejezetten érzékeny a tavaszi hideg napokra; az alacsony hőmérsékletet megsínyli, a levelei sárgulni kezdenek, a fagyokat még rosszabbul viseli. A csemegekukorica optimális fejlődése valahol a 24 °C környékén ingadozik, azt viszont tudni kell róla, hogy az extrém magas hőmérsékletet rosszul tűri. 35 °C-nál magasabb hőmérsékletnél már leáll a fejlődése, ami hosszútávon terméskieséshez vezet.

A csemegekukorica fényigénye igen magas. A növény rosszul reagál, ha nem kap elegendő mennyiségű fényt; ilyenkor korai virágzás jelentkezik, a vegetatív fejlődés viszont visszaesik.

A csemegekukorica vízigénye kifejezetten nagy. A legtöbb vízre a kezdeti fázisban van szüksége, illetve a virágzást követő termésnevelés során. Amennyiben rossz a talaj víztartása, illetve nem hullik kimagasló mennyiségű csapadék, az esetben öntözés ajánlott.

A csemegekukorica jelentős tápanyagigénnyel is rendelkezik. Ez elsősorban abból adódik, hogy a növény jelentős méretű leveleket és szárat növeszt, ráadásul a termését is csutkán neveli. A megfelelő hozam elérése érdekében mindenképpen ajánlott az alapos szervestrágyázás. Emellett természetesen kiválóan alkalmazhatók a különböző műtrágyák.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs