2022. július 07.
A csecsemők és a vízfogyasztás

Az újdonsült szülők körében újra és újra felmerül a kérdés, hogy elegendő-e az anyatejes táplálás vagy kell-e plusz folyadékot adni a babának. Természetes, hogy minden szülő a legjobbat akarja gyermekének és nem szeretné, hogy baja essen. Mivel ez egy igen fontos kérdés, az alábbiakban hasznos, hogy mit érdemes tudni a témában.

Víz adása csecsemőknek az első hat hónapban egyáltalán nem indokolt. A WHO, vagyis az Egészségügyi Világszervezet ajánlása alapján az első hat hónapban kizárólag anyatejes táplálás javasolt, ezenkívül semmilyen más folyadékkal, például teával vagy vízzel nem kell kiegészíteni az anyatejes táplálást. Az anyatej ugyanis megfelelő víztartalommal rendelkezik, ezért semmiféle kiegészítésre nincs szükség. A hazai tapasztalatok azt mutatják, hogy körülbelül a negyedik-hatodik hónap környékén kezdődik meg a babák szilárd étellel való megismertetése. Ahogy az étkezések szilárdabbá válnak a babák esetében szomjúságérzet jelentkezik. Még abban az esetben is, ha a baba sótlan, fűszer nélküli ételeket kap. A csecsemőket ekkor cumisüvegből, a nagyobb gyerekeket pedig csőrös itatóból vagy pohárból érdemes itatni, tiszta vízzel.

Nagyon fontos, hogy már gyermekkorban rá kell szoktatni a gyereket a rendszeres vízivásra, ahelyett, hogy cukros üdítőkkel kínálnád. Arra is ügyelni kell, hogy a gyereket folyamatosan emlékeztesd, hogy fogyasszon elegendő folyadékot, hiszen a játék hevében erről könnyű elfeledkezni. A gyermekek napi vízigénye korosztálytól függően eltérő, viszont arra mindenképp ügyelni kell, hogy lázas betegség esetén a szervezet akár dupla adag folyadékot is igényelhet. Ha szeretne bővebb információkhoz jutni, akkor érdemes ellátogatni a wellnetviztisztito.hu webáruházba és bővebben tájékozódni!

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs