2020. július 28.

Annak ellenére, hogy a nyílt forráskódú programok nagyobb szabadságot adnak a felhasználóknak a testre szabásra, a hackerek felhasználhatják őket rosszindulatú módosítások létrehozására is. A Google Chromium böngészője sem kivétel, mivel a rosszindulatú programokat is tartalmazhat.

[wp_ad_camp_1]

A Chromium egy nyílt forráskódú webböngésző, amelyet a Google hozott létre. Önmagában nem jelent veszélyt, de nyílt forráskódú jellege miatt a felhasználók létrehozhatják saját verzióikat. Ez mind fejlesztésekhez, mind rosszindulatú spin-offokhoz vezetett. Ezek sokféle formában léteznek, amelyeknek olyan neveik lehetnek, mint a BoBrowser, Palikan stb. A többi rosszindulatú programhoz hasonlóan ezek is figyelmeztetés nélkül  támadhatnak, és eláraszthatják Önt nemkívánatos hirdetésekkel, lelassíthatják a rendszer működését, adatokat gyűjthetnek stb. rosszindulatú webhelyekre, automatikusan letöltheti a fertőzött alkalmazásokat, vagy nyomon követhetik  böngészési szokásait. Előfordulhat, hogy egyes Chromium verziók első látásra nem jelentenek fenyegetést.

Íme néhány jel, amelyekre figyelni kell: Kártékony Chromium jelent meg a hardverben, annak ellenére, hogy nem telepítette. A rosszindulatú programok visszacsatolhatók vagy összekapcsolódhatnak más szoftverekkel, és automatikusan bekúszhatnak a rendszerbe. Ha alapértelmezett böngészője az Ön beleegyezése nélkül automatikusan Chromiumra vált, akkor is gond lehet. A Chromium böngésző furcsán viselkedhet. Ha eszköztárakkal és előugró ablakokkal van tele, vagy ha a kezdőlap az Ön beleegyezése nélkül változik, akkor ez egy rosszindulatú plugin jele lehet. Váratlan átirányításokat vagy további lapokat vagy ablakokat is kaphat, amelyeket nem kért. Általában egy rosszindulatú Chromium böngésző nem teszi lehetővé, hogy a szokásos eltávolítási eljárással könnyen eltávolítsa a hibát. Néhányan rejtett fájlokat hagyhatnak, amelyek lehetővé teszik számukra az újratelepítést.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs