2022. december 04.
A Camembert sajt kiválasztása, tárolása és érlelése

Kevés sajt olyan kedvelt, mint a Camembert. Ez a vajas, finom kéreg a francia sajt ikonja, érdekes háttértörténettel, csábító ízekkel és textúrákkal rendelkezik, valamint hatással van a sajtkészítőkre és a sajt szerelmeseire szerte a világon. Itt van minden, amit a Camembert sajtról tudnia kell, beleértve azt is, hogy mi az, honnan származik stb.

A camembert egy puhára érlelt sajt. Kicsi, kerek formájáról, hófehér héjáról, krémes belsőjéről, valamint életkortól függően enyhe és tejes, földes és növényi ízvilágáról ismert. Ahogy érik, a Camembert textúrája enyhén szilárdból folyékony és folyóssá válik, ízei és aromái pedig minél tovább érlelődnek, annál erősebbek. A Camembert Normandiából, egy észak-franciaországi régióból származik. A Camembert védett, hagyományos változatát Camembert de Normandie-nak hívják, és az Európai Unióban csak Normandia egyes részein, bizonyos tehénfajták nyerstejéből készült sajtok használhatják a nevet. Azt mondják, hogy egy Marie Harel nevű farmasszony találta ki a Camembert receptjét a francia forradalom idején. Mivel a Camembert nagyon népszerű sajttá vált – és mivel a hagyományos nyerstej Camembert nem importálható az Egyesült Államokba – sok amerikai sajtkészítő saját maga gyártja a sajtokat, amelyek gyakran jobbak, mint az amerikai piacra importált pasztőrözött változatok.

Az egyik kedvenc hazai Camembert-stílusú sajtunk a Petite Camembert a kaliforniai Marin French Cheese-től. Keressen Camembert sajtot független sajtüzletekben vagy speciális sajtpultokat a jól felszerelt szupermarketekben. Helyi vagy regionális Camembert-stílusú sajtokat is találhat a helyi termelői piacon vagy online kézműves sajtboltokban. A Camembert és a Brie nem ugyanaz, viszont mindkettő Észak-Franciaországból származik.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs