2020. december 12.
A Calypso orchidea

A ritka és gyönyörű calypso orchidea monotípus nemzetségnek minősül, vagyis csak egy fajt tartalmaz: a Calypso orchideát. Ezt az orchideát nem szokták kereskedelmi forgalomban értékesíteni, sem növényi, sem mag formában. Így nehezen találhatja meg, ha növeszteni akarja. A vadonban azonban szerencséje lehet, mivel fajtái a világ számos részén természetesen nőnek, gyakran erdős talajon. Annak ellenére, hogy az orchidea széles skálája elterjedt, populációját számos területen veszélyeztetettnek tekintik.

[wp_ad_camp_1]

A calypso orchidea vékony és meglehetősen finom növény. Általában késő tavasszal virágzik, leggyakrabban egy kis rózsaszín-lila virággal, bár a virágzás a rózsaszín, a lila, a vörös és a fehér árnyalatában is előfordul. A virág tartalmaz egy kissé kanál alakú labellumot, vagy tövében egy nagyobb központi szirmot, amelyet általában kontrasztos színnel, például sárgával jelölnek. Az orchidea általában egyszerre csak egy virágot termel, de ritkán egy növény két virágot is képes egyszerre termeszteni. Ennek az orchideának lassú a növekedési üteme, és a legjobban ősszel, vagy közvetlenül a növény virágzása után lehet ültetni. Hacsak nem az orchidea természetes környezetében él, nagyon nehéz a kertben termeszteni a növényt. És még nehezebb utánozni a környezetét, hogy gondoskodjon róla egy cserépben. Így a legtöbb termelő azt javasolja, hogy csodálják meg a növényt a természetben, és kerüljék az otthoni gondozás küzdelmét.

A kérdés elsősorban az orchidea termesztési közegével kapcsolatos. Nemcsak a talajban virágzik, hanem az erdő talaján található összes különféle szerves anyagban, például a bomló levelekben és kéregben. Úgy tűnik, hogy szimbiotikus kapcsolatban van a gombákkal abban a környezetben, amely lehetővé teszi az orchideának a tápanyagok megszerzését. Ezért soha nem szabad gombaölőt használni ezen az orchideán, mivel ezzel megölheti a jótékony gombát és végső soron magát az orchideát is.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs