A bodzának számos egészségügyi előnye van. Antiszeptikus és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt a bodzát ősidők óta használták gyógyító célokra. Ebben a cikkben bemutatjuk, miért használja a bodzavirágot a konyhában is.
Talán megszokta, hogy megfázás esetén iszik egy csésze bodza teát, ha székrekedéssel küzd, bodza-tinktúrát szed, nyáron pedig egy pohár ízesített üdítőt iszik bodzából, hogy lehűtse magát. De tudta, hogy a bodzának más egészségügyi előnyei is vannak, például csökkenti a koleszterinszintet? A bodzavirág nemcsak az általános egészségi állapotot javítja, hanem számos terápiás hatással is bír, és számos betegség kezelésében segít. Az American Heart Institute szerint a bodza segít csökkenteni a vér trigliceridszintjét, valamint a koleszterinszintet. A bodzavirág kvercetint tartalmaz, ezért pozitív hatással van az LDL-koleszterinszintre. A bodzavirág, akár teaként, akár gyümölcsléként fogyasztva, hatékonyan enyhíti a megfázásra jellemző tüneteket. A bodza gyógymódjai akár 60%-kal is enyhíthetik a megfázás tüneteit.
A bodzavirág elleni szerek segíthetnek a Staphylococcus aureus elleni küzdelemben, amely baktérium az antibiotikumokkal szembeni rezisztenciájáról ismert. Kérdezze meg az orvost, hogy a bodza használható-e kiegészítő kezelésként az ajánlásai mellett. A bodzavirág fahéjsav tartalmának köszönhetően a bélműködés serkentésével hatékonyan kezeli és megelőzi a székrekedést. A bodzavirágot, szennát, édesköményt és ánizst tartalmazó tea fogyasztása növeli a székrekedésben szenvedőknél a normális bélmozgás esélyét. A bodzavirág gazdag bioflavonoidokban, antioxidáns, rákellenes, de gyulladás- és vírusellenes hatású anyagokban is. Klorogénsavakat is tartalmaz, beleértve a fahéjsavat is, amely hatékony az allergia kezelésében és a vércukorszint szabályozásában.