2020. szeptember 29.
A biztonságosabb UV-fény hatékonyan elpusztítja a vírust, ami a COVID-19-et okozza

A Hiroshima Egyetem kutatói által végzett tanulmány megállapította, hogy a 222 nanométeres hullámhosszú ultraibolya C fény használata, amelyet biztonságosabb használni az emberek esetében, hatékonyan megöli a SARS-CoV-2-t – ez az első kutatás a világon, amely bizonyítja hatékonyságát a Covid-19 vírussal szemben.

[wp_ad_camp_1]

Más, 222 nm-es UVC-t, más néven Far-UVC-t tartalmazó vizsgálatok eddig csak a szezonális koronavírusok felszámolásának hatékonyságát vizsgálták, amelyek szerkezetileg hasonlóak a SARS-CoV-2-höz, de magához a COVID-19-et okozó vírushoz nem. A kutatók in vitro kísérlete kimutatta, hogy a SARS-CoV-2 vírustenyészet 99,7% -át megölték 30 másodperces 222 nm-es UVC-besugárzásnak kitéve, 0,1 m /cm2 sebességgel. A vizsgálatokat Ushio Care222TM kripton-klorid excimer lámpájával végezték. A vírust tartalmazó 100 mikroliteres oldatot (kb. 5×106 TCID50 / ml) 9 cm-es steril polisztirollemezre terítették. A kutatók hagyták, hogy egy biológiailag biztonságos szekrényben száradjon szobahőmérsékleten, mielőtt a Far-UVC lámpát 24 centiméterrel a lemezek felülete fölé helyezték.

A 222 nm UVC hullámhosszúság nem képes behatolni az emberi szem és a bőr külső, nem élő rétegébe, így nem okoz kárt az alatta élő sejtekben. Ez biztonságosabbá, de ugyanolyan hatásos alternatívává teszi a károsabb, 254 nm-es UVC baktériumölő lámpákat az egészségügyi létesítmények fertőtlenítésében. Mivel a 254 nm-es UVC árt az emberi szöveteknek, ezért csak üres helyiségek tisztítására használható. De a 222 nm-es UVC ígéretes fertőtlenítő rendszer lehet a túlzsúfolt nyilvános helyiségekben, beleértve azokat a kórházakat is, ahol kórházi fertőzésekre van lehetőség. A kutatók ugyanakkor javasolják a 222 nm-es UVC-besugárzás biztonságosságának és hatékonyságának további értékelését a SARS-CoV-2 vírusok elpusztításában a valós felületeken, mivel tanulmányuk csak annak in vitro hatékonyságát vizsgálta.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs