A friss bazsalikom az egyik legízletesebb és leghasznosabb gyógynövény, de szárítva nem őrzi meg jól színét és ízét. Szerencsére vannak más, jobb módszerek is a tartósítására, beleértve a fagyasztást.
Ha azonban egy csokor friss bazsalikomot tesz be a fagyasztóba, az kiolvadáskor elszíneződik és pépes lesz. Ennek az az oka, hogy a friss növényi anyagokat lebontó enzimek túlélik a fagyos hőmérsékletet, és akkor is hatnak az élelmiszerre, amikor az a fagyasztóban van. A megoldás az, hogy a bazsalikomot fagyasztás előtt blansírozzuk, mivel a blansírozás elpusztítja a lebontó enzimeket. Forraljunk fel egy nagy fazék vizet. Készítsen elő egy nagy tál jeges vizet. Amikor a víz felforrt, mártsa bele a bazsalikom csokrot, amíg a bazsalikom meg nem fonnyad. Ez nem tarthat tovább néhány másodpercnél. Nem akarja kifőzni a bazsalikom ízét, csak pusztítsa el a lebontó enzimeket. Amint a bazsalikom megfonnyadt, azonnal öntse át a jeges vízbe. Ez megszünteti a maradék hőt, amely egyébként tovább főzné a bazsalikomot.
A blansírozott bazsalikomot szárítsa meg. Vágja le a leveleket a szárról, és tegye fagyasztózsákokba, majd fagyassza le. A leveleket vékonyan szét kell teríteni a zacskókban, és laposan kell tárolni. Miután kifehérítette, lehűtötte és kiszárította a bazsalikomot, vágja le a leveleket a száráról. Tegye turmixgépbe vagy konyhai robotgépbe, és pürésítse, majd adjon hozzá annyi extra szűz olívaolajat, hogy sima, kissé folyékony pasztát kapjon. Vagy egyszerűen használja a kifehéredett leveleket kedvenc pesto receptjének elkészítéséhez, mielőtt lefagyasztja. A bazsalikomolajat vagy pesto-t fagyasztózsákokba önthetjük vagy kanalazhatjuk is. Csak annyit tegyen bele, hogy ellepje a zacskó felületét, amikor az a pulton van. Így tegye a fagyasztóba (vízszintesen). A végén egy pesto „palacsintát” kap, amiből pont azt tudja kivenni, amire szüksége van.