2021. április 25.
A bakancslistás álom: Viktória vízesés

A világ legnagyobb és legcsodálatosabb vízesése Zimbabwe és Zambia határán fekszik. Az Unesco Világörökségi helyszínén 1708 méteres szélesen és 108 méteres mélyen zúdul alá a hatalmas víztömeg, 1400 köbméter, de esős évszakban eléri a 15000 köbmétert is percenként.

[wp_ad_camp_1]

Helyi elnevezése: Mosi-oa-Tunya jelentése „mennydörgő gőzölés” és „robajló füst”. Afrika déli részének legnagyobb folyama táplálja az 1,33 négyzetkilométeres gigantikus zuhanyfüggönyt. Nevét David Livingstone skót felfedezőtől kapta, aki 1855 novemberében látta meg utazása során a nagy vízesést és az akkori brit királynőről nevezte el Viktória vízesésnek. Egész évben népszerű turistalátványosság, de érdemes a száraz évszakban odalátogatni július és október között, amikor kisebb a vízhozam és láthatóvá válnak az évmilliós során vízcseppek által kivájt száz méter magas kőfaragványok. Ilyenkor a vízesés tetején lévő természetes medencében, az „Ördög úszómedencéjében” fürdőzni is lehet és nagyszerű fényképek készíthetők innen.

Jól kiépített sétányokon sétálhatjuk körbe a sziklaíveket, amikről az óriási víztömeg lezúdul, amit még kilométerekkel távolabb is hallani lehet. A vízesés környéke az extrém sportolók paradicsoma, raftingolni és bungee jumpingolni is kivételes élmény. A kalandos kedvűek helikopterről is megcsodálhatják a vízesést. 2019-ben a dél-Afrikai térséget hosszan tartó aszály sújtotta, aminek következtében a két országot elválasztó földrajzi repedést csak néhány vízzuhatag töltötte ki, a vízesés nagy része kiszáradt. A súlyos esőhiány okozta változást valószínűleg a globális felmelegedés okozta. Szerencsére az esős évszak beköszöntével ismét esősre fordult az időjárás és újra teljes pompájában csodálhatjuk a gyönyörű szivárványokat és a káprázatos vízfüggönyt.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs