2022. január 02.
A babavárás első lépései

Az, hogy tudatosan megtervezzük a babavárás időszakát, a legfontosabb lépés, és az első nagy ajándék, amit a kis jövevény a szüleitől – de elsősorban az édesanyjától – kaphat.

Azzal, hogy aktívan törekszünk a remek egészségügyi kondícióra és a megfelelő táplálkozásra és már a fogantatás előtt igyekszünk megszabadulni a ránk ható ártalmaktól, nagyban megnöveli a komplikációmentes terhesség és az egészségesen megszülető baba esélyét. Rengeteg olyan dolog van, amiről sokan azt gondolják, hogy semmi jelentősége abból a szempontból, hogy egészséges gyermekük születik, vagy sem. A kutatások azonban egyre inkább azt mutatják, hogy az, amit nem sokkal a teherbeesés előtt tesznek az szülők, – vagy közvetlen, mielőtt megtudnák, hogy babát várnak -, óriási hatással lehet a terhesség és a baba egészségére. Első lépésként mindkét szülő jelöltnek érdemes átesnie egy alapos kivizsgáláson, ahol a szakemberek megnézik, hogy van-e valamelyiküknek olyan krónikus, vagy örökletes betegsége, ami hatással lehet a gyermekük egészségére.

Ugyancsak érdemes megvitatni a kezelőorvossal a fogamzásgátlás kérdését. Vannak ugyanis olyan tabletták, melyeknél várakozási időt kell hagyni a szedés abbahagyását követően. Ezzel párhuzamosan már jóval a terhesség előtt el kell kezdeni kiküszöbölni a különböző veszélyforrásokat (mint amilyenek például különböző vegyi anyagok, vagy a röntgensugár), valamint már a próbálkozást megelőzően abba kell hagyni a dohányzást. Sokan ugyanis úgy gondolják, hogy majd abbahagyják, ha egyszer terhesek lesznek, de a dohányzás károsíthatja a spermiumokat és a petesejteket is. Sokkal jobb mindkét partner számára, ha még a fogantatás előtt leszokik erről a káros szenvedélyről. Érdemes korlátozni a koffein és az alkoholfogyasztást is. Bizonyos bizonyítékok vannak arra, hogy a túlzott koffeinfogyasztás növelheti a vetélés kockázatát, és esetleg ronthatja a nők termékenységét. Végül, de nem utolsó sorban jó, ha készítünk pénzügyi tervet is, minden részletre kiterjedően, ez ugyanis nagyban tudja csökkenteni a terhességgel – és a baba érkeztével – járó stresszt.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs