2023. január 12.
A B3-vitamin szerepe és előnyei

A niacin néven ismert B3-vitamin, vagy másnéven a PP-vitamin – Pellagra Preventer – hozzájárul a zsírok feldolgozásához a szervezetben és támogatja a genetikai folyamatokat. A B3-vitamint bőrbetegségek, de fejfájás, depresszió, mentális zavarok, magas koleszterinszint ellen is alkalmazzák.

A B3-vitamin a B-vitamin komplexben található 8 vízben oldódó vitamin egyike, mely nagyon fontos az emésztés, a bőr, de a lelki egészség szempontjából is. Ugyanakkor a niacin több mint 200 enzim működését támogatja. A B3-vitamin két fontos vegyi anyagot tartalmaz: nikotinsavat és nikotinamidot. A szervezet ezeket az anyagokat metabolizálja, és ez idő alatt további kettőt termel: NAD-t (nikotinamidadenin-dinukleotid) és NADP-t (nikotinamidadenin-dinukleotid-foszfátot). Ezek viszont fontosak az anyagcsere szabályozásához, valamint számos kémiai reakcióhoz a szervezetben. A B3-vitamin vízben oldódó vitamin, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem tudja tárolni. A szervezet nem képes önmagában niacint termelni. Éppen ezért nagyon fontos, hogy megadjuk neki a szükséges napi B3-vitamin bevitelt.

A B3-vitamin az egyik legstabilabb vitamin. Ellenáll a hőnek, fénynek, levegőnek, és ellenáll a savas és lúgos környezetnek is. A B3-vitamin nélkülözhetetlen a szervezet megfelelő működéséhez, számos anyagcsere-folyamatot és kémiai reakciót támogat. Mint minden B-vitaminnak, ennek a vitaminnak is az a fő szerepe, hogy az elfogyasztott táplálékot energiává alakítsa az enzimaktivitás serkentésével. A niacin segít a szervezetben a zsírok feldolgozásában a szervezetben, energiává alakítva azokat. A B3-vitamin képes csökkenteni az LDL-koleszterin (“rossz” koleszterin), de a trigliceridek szintjét is a szervezetben. Ugyanakkor serkenti a „jó” koleszterin – HDL – szintjének emelkedését is. Az orvosok ezért gyakran írják fel ezt a vitamint koleszterinszint-csökkentő kezelésben.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs