2020. június 24.
A B12-vitamin hiányának megelőzése

A B-vitamin csoport elemeiről gyakran hallani, hiszen ezek számos élettani folyamatban kiemelkedő szerepet töltenek be. Sajnos tény, hogy a kialakuló hiánybetegség nagyon sok kellemetlen tünettel jár együtt és a pszichés egészségre is rányomja hatását. Megoldás azonban létezik, méghozzá a változatos táplálkozáson és az egészséges életmódon túl az étrend kiegészítők szedése.

[wp_ad_camp_1]

A B12-vitamin forrás elsősorban a halfélékben található meg. A szardínia kétszáz grammja fedezi a napi B12-vitaminszükséglet több mint háromszázszorosát. Érdemes lazacot, tonhalat, tőkehalat is gyakran fogyasztani, de a joghurt, a marhahús és a tej sem hiányozhatnak az étrendből. Ezekkel ráadásul bevihetünk egy sor egyéb, értékes ásványi anyagot is a szervezetbe. A vízben oldódó vitaminról egyébként érdemes tudni, hogy egyes vastagbélben megtalálható baktériumok előállíthatják ugyan azt, de mivel innen nem tud a véráramba bekerülni, így főként a bevitt mennyiségen van a hangsúly. A felszívódási zavarokkal küzdőknél gyakrabban előfordul hiánya, mint azoknál, akik semmi ilyen jellegű problémában nem érintettek.

Ha például vegetáriánus étrendet követünk, rendszeresen dohányzunk, vagy alkoholt fogyasztunk, akkor egyrészt a B12 vitamin nem jut be a szervezetbe, vagy ha az utóbbi esetekben mégis, akkor felszívódása elégtelen, kiürülése fokozott. Komoly probléma, hogy gyakran jár együtt folsavhiánnyal is a B12 hiánybetegség, amiből könnyen nagysejtes vérszegénység lehet. Ez sokszor jár együtt mentális zavarokkal, a végtagok bizsergésével, vagy állandó fáradékonysággal, idegrendszeri tünetekkel. Fontos, hogy akár étrend-kiegészítő formájában is bevigyük a szükséges mennyiséget, melynek köszönhetően elkerülhetjük a hiánybetegség minden egészségügyi kockázatát.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs