A hideg évszakban talán nehezebbnek tűnik bevinni étrendünkből a szükséges vitamin- és ásványianyag-bevitelt, de az az igazság, hogy a piac télen is rengeteg, a szervezet számára előnyös tulajdonságokkal rendelkező gyümölcsöt kínál számunkra. A hangsúly a C-vitamint tartalmazó gyümölcsökön van, de nem csak.
A citrusfélék különösen a hideg évszakban kiválóak, mivel C-vitamint tartalmaznak, ami a vizsgálatok szerint lerövidíti a megfázás időtartamát. Mivel egyesek úgy döntenek, hogy jobban vigyáznak az alakjukra, sok ilyen jó téli gyümölcs is hozzájárul ehhez, különösen, ha étkezések között falatként, egy kanál cukormentes mogyoróvajjal fogyasztják. A gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend csökkentheti a vérnyomást és a szív- és érrendszeri betegségek és események kockázatát, megelőzhet bizonyos ráktípusokat, valamint csökkentheti a szem- és emésztési problémák kockázatát. A gyümölcsöt tartsa kéznél, egy tálban a konyhaasztalon, vagy egy jól látható tálban a kamrában vagy a hűtőszekrényben, ha túl meleg van a házban. A kiviben még több a C-vitamin, mint a narancsban, de E-vitaminban és egy sor polifenolban is, így erős antioxidáns szerepe is van. A cinkben és magnéziumban, káliumban és rostban gazdag kivi emellett segít megőrizni a haj, a bőr és a köröm egészségét és jó megjelenését. A káliumban gazdag, a szív jó működését elősegítő anyag, a banán a kalcium felszívódását is segíti, valamint növeli a dopamin és szerotonin szintjét, így felveszi a harcot a depresszió ellen.
A gránátalma szintén C-vitaminos gyümölcs, amely rengeteg káliumot tartalmaz, de bónuszként más gyümölcsökhöz képest sokkal kevesebb kalóriát tartalmaz, és különleges íze miatt könnyen hozzáadható italokhoz, egészséges ételekhez és desszertekhez. Egyetlen csésze gránátalmamag tartalmazza az egész napra szükséges mennyiségű C-vitamint, és a gyümölcsben található polifenolok is hozzájárulnak a rák kockázatának csökkentéséhez.