2020. június 14.
5G biztonság: van-e ok az aggodalomra?

Az 5G nemsokára megérkezik és mint minden új technológia, ez is biztonsági problémákat vet fel a felhasználók körében. A sebezhető protokollok, a felhőalapú infrastruktúra és az egymással összekapcsolt eszközök milliói találkoznak majd a kiberbiztonsági kihívásokkal, amelyeket le kell küzdeni.

[wp_ad_camp_1]

Az 5G-eszközök növekvő használatával a gyártók kiskaput hozhatnak létre szolgáltatásaikhoz, és kémkedhetnek a felhasználók után. Az utóbbi időben az amerikai tisztviselők aggodalmukat fejezték ki a kínai tulajdonban lévő Huawei miatt, és azt követelték, hogy az ország összes 5G-es infrastruktúráját csak amerikai vállalatok építsék fel. Energiainfrastruktúra, vízellátás, mezőgazdaság, olaj- és gázipar, atomenergia – mind összekapcsolódnak egy óriási hálózattal, amely adatokat továbbít a felhőbe. Egy sikeres hacker támadás e rendszerek ellen egy egész várost víz nélkül hagyhat, vagy adatot gyűjthet a felhasználókról. A kiberbiztonsági szakemberek már találtak 5G biztonsági réseket, amelyek lehetővé teszik számukra a felhasználók helyének nyomon követését és az eszközökkel szembeni támadások indítását.

Minden új telefonos technológia örököl bizonyos funkciókat elődjeitől. Ez azt jelenti, hogy a 4G forgalomátvitel vagy az üzenetváltási protokollok biztonsági hibái újjászülethetnek az 5G-ben. A kutatók szerint még akkor is, ha az adatokat 5G-n keresztül továbbítják, a hívások és az üzenetek egy ideig továbbra is a 3G-re és a 4G-re támaszkodnak. A különféle hálózatok közötti interakció lehetőséget kínálhat a jogsértők számára több protokoll kihasználására. Az 5G megtámadására törekvő hackerek profitálhatnak a 3G gyengeségeiből. Az 5G a hardver-alapú infrastruktúráról a szoftver-meghatározásra mozdulna el. A biztonsági hibák minden típusú szoftvernél általánosak, így az 5G sebezhetőbbé válik, mint a 4G.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs