2013. június 24.
Zárbetét kicserélése könnyedén, saját kezűleg

A zárbetét kicserélése talán sokkal egyszerűbb, mint azt elsőre gondolnánk, így ha van egy minimális kézügyessége és türelme, akkor könnyedén megtudja oldani egyedül is, mester segítsége nélkül. A legtöbb esetben egy csavarhúzóra és öt percre van szükség a kivitelezéshez. Cikkünkben segítséget nyújtunk, hogy csupán emiatt ne kelljen szakembert hívnia és a kiszállást valamint munkadíjat is megfizetnie.

[wp_ad_camp_1]

Tudni kell, hogy a zárbetét mindössze egyetlen csavarral van rögzítve az ajtó éle felől, tehát abból az irányból ahol a zárnak a nyelvei is vannak. A zárbetét alsó harmadával megegyező magasságban található egy csavar, amely napjainkban az esetek túlnyomó többségében csillag fejű. A csere hadműveletet ezen csavar megkeresésével kell elkezdeni.

Először is nyissa ki az ajtót, ahol a zárbetétet szeretné kicserélni és helyezze be a kulcsot a zárba. Ezek után keresse meg a zárbetétet rögzítő csavart és csavarja azt ki a balra. Ha ez megtörtént fordítsa el a kulcsot nagyjából harminc fokkal a beépítéstől függően balra vagy jobbra (nyugodtan próbálja ki mindkét irányba, de közben húzza kifelé a zárbetétet is). A zárbetét teljesen húzza ki és máris megszabadult a régi zártól.

Az új zárbetét beszerelése következik. Először is az új zárbetétbe helyezze be a kulcsot, azt fordítsa el úgy, hogy a forgórész ne álljon ki a zárbetét síkjából. Ezután helyezze be a zárbetétet és csavarja be a csavart jobbra. A csere ezzel már kész is!

A zárbetét forgórésze, amikor abban nincs benne a kulcs kiáll a zárbetét síkjából olyan 25-30 fokos szögben. Ennek két oka is van. Az egyik, hogy ne lehessen azt kiütni az ajtóból, tehát ilyen irányú behatáskor ne egyedül a rögzítő csavar viselje a terhelést. Másodszor, hogy nyitott ajtó esetén ne lehessen a zárbetétet kulcs nélkül is kiszerelni, a cseréhez mindenképpen szükség van tehát a kulcsra is.

Forrás: Zárbetét


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs