2015. október 04.
Veszélyesek-e a cápák?

A cápákkal kapcsolatban rengeteg téves információ kering a világhálón, ráadásul Hollywood is alaposan rásegített a félelmeinkre. Megpróbálunk utánajárni, kell-e félni a cápáktól vagy nyugodtan strandolhatunk olyan vizekben is, ahol jelentős cápa populáció él.

Az emberek sokszor képesek azt gondolni, hogy ha egy cápa vetődik a közelbe, akkor egészen biztosan ráveti magát az emberre és falatozni kezd. Ezzel szemben az az igazság, hogy a cápa kerüli az ember közelségét, inkább félénk viselkedést mutat. A támadások többsége tévedésből történik, ugyanis a cápa hajlamos összetéveszteni az embert valamelyik zsákmányállatával; sokszor a szörfdeszkát fókának, a búvárt pedig óriásteknősnek nézi. Részben ezt az elméletet bizonyítja, hogy a támadások nagyon nagy százaléka csupán egy harapással végződik, azaz a cápa gyakorlatilag kiköpi az embert. Ez persze nem jelenti, hogy az az egy harapás kellemes lenne, esetleg ne végződhetne halállal.

Ennek ellenére nem szabad azt gondolnunk, hogy minden cápa eliszkol, ha az ember közelébe ér. Egyes fajok agresszívebbek az emberekkel szemben, mások viszont teljesen veszélytelenek rá. Veszélyes az a nézet is, miszerint a cápák egyáltalán nem támadnak emberre és sokkal nagyobb az esélye, hogy vonatbalesetben halunk meg, mint cápatámadásba. Még ha igaz is ez az állítás, nem szabad elbagatellizálni a veszélyt.

A tapasztalt búvárok és a tengerbiológusok is gyakran hangoztatják, hogy még az emberre veszélyes fajoktól sem kell különösebben tartani, ha valamilyen csoda folytán közelségbe kerülünk velük. Erre egyébként is kicsi az esély, noha az Adriai-tenger halállományának javulása magával hozta a cápapopulációk növekedését is. A szlovén és horvát partszakaszon több cápaészlelésről számolnak be, mint a korábbi évtizedekben. Ez pozitív jelenségnek tekinthető, hiszen az Adria lassan visszanyeri régi egészségét.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs