2014. február 05.
Valóban segít a meditáció a stressz leküzdésében?

Ma már nagyon sok helyen oktatják a helyes meditációt, ez persze nem is lehet véletlen. A meditáció hazánkban is egyre népszerűbb mindazok körében akik igyekeznek tudatosan élni a mindennapjaikat, ugyanis számos egészségügyi probléma leküzdésében nyújt hatékony segítséget. Talán már veled is előfordult, hogy zsongott a fejed a sok elintéznivalótól, az agyad egyfolytában csak kattog és még a munkahelyi stressz is nyomaszt. Ilyenkor érdemes lazítani, és tényleg kipróbálni a meditációt.

Lehet, hogy még nem is tudtad, de a tudomány már igazolta a meditáció hatékonyságát. Kutatásokkal bebizonyította, hogy a meditáció erősíti az immunrendszert, valamint öngyógyító folyamatokat indít el az emberi szervezetben, továbbá pozitív hatással van a szív- és érrendszerre is, emellett segít a kiégés és a magas vérnyomás természetes úton való kezelésében. Tudni kell azt is, hogy remek megoldást nyújt hosszú távon, mivel a meditáció megváltoztathatja az agy egész szerkezetét, így jobb életminőséget biztosít, de javítja a koncentrálóképességet is, ami munkához és tanuláshoz is jól jön.

Kész tényként kell elfogadni, hogy a meditáció segít a pszichés zavarok és a krónikus fájdalom legyőzésében. Továbbá azt is kutatások igazolják, hogy a meditációt gyakorló betegek képesek befolyásolni vérnyomásukat, mert amíg a stressz hatására az erek beszűkülnek, addig a meditáció hatására a szervezet ezen reakciójával szemben hat. Gyökerei fellelhetőek különféle vallásokban is, így a buddhizmus fontos elme is, valamint a hinduizmushoz kötődő jóga is egyfajta meditációnak tekinthető.

A meditáció sokkal gyorsabban tud hatni, mint bármely más relaxációs technika, így ha már gondolkodtál azon, hogy milyen stresszkezelést is válassz, akkor érdemes a meditáció mellett voksolni. Tartsd szem előtt, hogy a helyes meditáció során a legfontosabb mindig a koncentrálás és természetesen a folyamatos gyakorlás.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs