2014. május 23.
Válaszd a különleges és praktikus függő eperkertet!

Az epret már el kellett ültetni, sőt hamarosan már be is érnek az első termések. Tanácsainkkal viszont jövőre a saját eperkertedből tudsz majd szemezgetni. Az eper talán az egyik legízletesebb és legnépszerűbb gyümölcs hazánkban, amelynek viszonylag egyszerű a termesztése. A nagyvárosok környezetében lévő földterületek ára igen magas, így egyre többen döntenek úgy, hogy inkább csak egy kisebb területet vásárolnak, azt igyekeznek jól kihasználni.

A kisebb földterület vásárlása persze olcsóbb megoldás, de egyéb probléma is jelentkezik. A hely mérete miatt csak jóval kevesebb termésre lehet számítani. Szerencsére azonban erre is van megoldás. Az epret ültesd hosszú virágtartóba, vályúba, esetleg erre a célra kialakított csatornába. Az üzletekben kapható poliuretán habbal töltsd fel a virágtartót, majd az aljára nagyjából tíz centiméterenként csinálj  kis lyukakat. A kialakított lyukakba tetszés szerint erdei fekete földet, vagy más típusú földet is tehetsz. A földbe ültesd el az eper palántákat.

Az eper számára szánt virágtartót olyan helyre helyezd, ahol naponta legalább hat órán át éri a Nap. Felteheted akár kerítésre, vagy a ház külső falára is a virágtartókat. Érdemes tudni, hogy minél keskenyebb a virágtartó, a gyümölcsök annál inkább azon kívül indulnak mag fejlődésnek. A megoldás által szüretelni is sokkal könnyebb, és élvezetesebb lesz, arról már nem is beszélve, hogy ezáltal egy rendkívül mutatós kis eper kerthez is juthatsz.

A vérbeli eper termesztők azt ajánlják, hogy már az év első felében le kell törni az eper első virágait. Júniustól kezdve szabad csak hagyni a virágokat növekedni, hogy azok a gyümölccsel együtt fejlődhessenek. Ha ezt a jó tanácsot megfogadod, akkor nagyobb gyümölcsszemeket, illetve jóval életképesebb növényt fogsz kapni.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs