2014. szeptember 22.
Újfajta házi kedvenc, a törpesün

Néhány éve vált divattá hazánkban a fehér hasú törpesün, mint házi kedvenc tartása. Azóta számuk egyre szaporodik. Mit kell tudni erről a kevésbé ismert kis állatról? A törpesünit két Afrikából származó sünfaj keresztezésével tenyésztették ki, kifejezetten házi kedvencnek szánták. Színe többféle lehet, a súlya 30-70 dkg. Minél kisebb termetű, annál keresettebb a hobbiállat tartók körében.

A sünök félénk állatok, hirtelen zaj, vagy mozgás hatására összegömbölyödnek. Rendszeres foglalkozás mellett könnyen megszelídülnek, majd ha megismerték a gazdi hangját, illatát, akkor már kézbe vehetők, a tüskéik nem szúrnak.

Nem nagy helyigényűek, fél négyzetméternyi helyen tökéletesen elvannak. Ketrecben és terráriumban is tarthatók. Mindenképpen szükségük van egy kis házra vagy egy ruhadarabra, ahova bevackolhatják magukat a nappali alváshoz. Szeretnek játszani, a mókuskerékkel jól elvannak. A vadon élő társával ellentétben a fehér hasú törpesün nem alszik téli álmot.

A süni fő tápláléka a macskaeledel, és az élő rovar (pl. lisztkukac). Ezen kívül lehet neki adni zöldséget, gyümölcsöt, főtt tojást, és halat is. Tejet nem ihat mivel érzékeny rá.

A törpesün megfelelő körülmények között akár tíz éves koráig is elél.

Ideális házi kedvenc, nincs sok gond vele, napközben, míg gazdái távol vannak, a sün alszik. Igaz, hogy estefelé beindul, és akkor aktívvá válik, pörög. Felügyelet mellett bátran kiengedhető a ketrecéből a lakásba, semmit nem rág meg, nem tesz tönkre.

Párzás után a nőstény 35 napig vemhes, majd 3-4 kölyköt hoz a világra, akik alig 10 grammosak.

A törpesünnel mindennap kell foglalkozni, legalább 15-20 percre kézbe kell venni. Ha ezt betartjuk, akkor sok örömünk lesz új házi kedvencünkben.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs