2014. december 28.
Új esély az otthonteremtőknek

A válság utáni nehéz gazdasági helyzetben sok család számára elérhetetlen álomnak tűnik a saját otthon megteremtése.  Nekik jelenthet új reményt a szocpol támogatások terén tervezett kedvező változás.Várhatóan jövő év július 1-jétől új , vagy használt lakás vásárlására és a  meglévő lakóingatlan legalább egy  lakószobával történő bővítésére is igénylehető lesz a CSOK – Családi Otthonteremtési Kedvezmény, ami a jelenlegei szocpolt hivatott felváltani.

A 2015. július elsejével hatályba lépő változások közül a legfontosabbak, hogy már egy gyermek után is igényelhető lesz a támogatás, valamint használt lakóingatlanok vásárlása esetén is megjár, továbbá bővítés céljából is igénybe vehető. Működni fog az ún. megelőlegezés is, ez esetben az igénylők vállalják, hogy 4 éven belül két gyermekkel fog bővülni a család.

Nem kell majd visszafizetni a CSOK összegét egy esetleges váláskor sem, ha az ingatlan azon fél nevére kerül, akinél a gyermekek lesznek elhelyezve.

A támogatás összege differenciált, egy gyermekre 500 – 780 ezer, két gyermek után 800 ezer – 1,69 M, három gyermek után 1,2M – 2,6M, míg 4 gyermek után 1,6 M – 3,25 M forint közötti összeggel lehet számolni. Az adott kereten belüli pontos összeg  a lakás nagyságától és annak energetika osztályától függ. Minél magasabb energetikai besorolás alá esik a vásárolandó ingatlan, annál magasabb az igényelhető összeg.

A jelenlegi szabályozás szerint egy gyermekre nem jár szocpol, két gyermekre 800 ezer-1,3 M, három gyermek után 1,. M- 2 M, négy gyermek után 1,6-2,5 M forint a támogatás összege. Jól látható, hogy nem csak a támogathatók köre bővül, de az összegek is emelkednek némileg.

A családokon kívül jó hír ez az építőipar résztvevőinek is, valamint az ingatlanforgalmazással foglalkozó cégeknek, az új CSOK várhatóan élénkítően hat majd az évek óta mélyrepülésben lévő ingatlanpiacra.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs