2019. január 22.
Tudnivalók a csillaghullásról

Számos olyan természeti jelenség létezik, amelyek amellett, hogy gyönyörűek nagy élményt nyújtanak. A csillaghullás egy olyan jelenség, amelyet augusztusban élvezhetünk igazán, mivel ekkor találkozik a bolygónk a keringése során a Perseida-meteorrajjal.

[wp_ad_camp_1]

A meteorrajok tulajdonképpen az űrben keringő törmelék-áramlatok, amelyeket kisbolygók vagy üstökösök, a pályájuk mentén szórnak szét. Sokan mennek ki a szabadba minden év augusztusában, hogy megcsodálják a csillaghullást, ami minden évben gyönyörű. Azok, azonban 2004-ben láthatták a jelenséget, különösen szerencsések, ugyanis ebben az évben a Perseida-meteorraj kitörést produkált. A statisztikák szerint a legintenzívebb hullás fél-egy órán át is tarthat. Ez akkor történik meg, amikor az időjárási viszonyok is kedvezőek, vagyis felhőtlen az égbolt, és nem zavarják városi fények az eget. Ilyenkor ha figyelünk, akkor minden percben, akár három hulló meteort is láthatunk. Tudni kell, hogy a Föld légkörébe jutó meteoridok anyaga kis sűrűségű.

Amiatt, hogy kicsi a sűrűségük gyors és látványos a fényjelenségük, mivel hatvan kilóméter per órás másodperces sebességgel találkoznak a Földünkkel. Ilyenkor pedig az történik, hogy ütköznek a légkör molekuláival és atomjaival és így fénysugárzás képződik. Mivel óriási súrlódási erőről van szó, a saját anyaguk is képes több mint ezer Celsius-fok fölé hevülni, ekkor sugározni és darabolódni kezd. Ekkor válik láthatóvá számunkra az a fénycsík, amit az objektum maga után húz. Ez a jelenség nem tart sokáig, mindössze néhány tizedmásodpercig, addig amig a test anyaga elég, elfogy, majd kialszik. A Perseidák olyan meteorok, melyek hihetetlenül gyorsak, és útjuk mentén egy érdekes zöldes-kékes nyomot hagynak. Ezeknek a nyomai akár egy-két másodpercen keresztül is láthatók maradnak.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs