2018. november 06.
Torokfájás orvoslása hideggel vagy meleggel?

Gyulladt torok, égető érzés. Legtöbb esetben ilyenkor azt halljuk, hogy ne igyunk hideg italokat, inkább egy jó forró teát. Vagy éppen a fordítottját javasolják és finom fagylaltot. De vajon melyik válhat előnyünkre?

[wp_ad_camp_1]

Az gyulladt torok, csöpögő orr, köhögés az év bármely szakaszában előfordulhat.  Ezek lehetnek a tünetek lehetnek egy egyszerű megfázás vagy éppen súlyosabb influenza jelei is. A családtól és a jó barátoktól ilyen esetekben számos tanácsot kapunk, de vajon melyikek azok, melyek ténylegesen hatásosak lehetnek. A kérdést nehéz egyértelműen megválaszolni, hiszen nagyon sok tényezőt kell figyelembe vennünk. Mivel a torokfájást is sok féle tényező okozhatja, így az orvoslására is több módszert alkalmazhatunk. Abban az esetben, ha megfázással párosuló torokfájásról beszélünk, akkor a vírusok a nyálkahártya sejtjeit támadják. Ám akkor még is mi a teendő? A tudományos adatbázis ezen a téren viszonylag gyenge, és kevés adat áll rendelkezésünkre, arról, hogy mi a helyes kezelés nátha, illetve megfázás esetén.

A torokfájás azon típusait melyet vírus okozz, általában természetes gyógymódokkal kezelik az emberek. A klinikai praxis 80%-ban azt mutatja, hogy az emberek ilyen esetekben a meleget választják, amely nem is bizonyul rossz választásnak. Mivel tudományos szempontból is ésszerű választásnak bizonyul a meleg, hiszen ennek hatására kitágulnak az erek, véredények, így torokban a nyálkahártya vérellátása is javul. Ez által pedig a szervezetünk pedig sokkal gyorsabban tudja elszállítani a elpusztított vírusokat, gennyt, torokváladékot. A hideg pont ennek az ellenkezőjét produkálja, vagyis összehúzza az ereket. Ez a folyamat sokkal inkább előnyösebb mandulaműtét esetén. Hiszen ilyen esetekben a seb is kevésbé vérzik és a fájdalom is enyhül.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs