2015. február 13.
Testbeszéd a macskáknál

A macskák több módon kommunikálnak. Dorombolnak, hangokat adnak, testtartást, fül-, száj- és farokmozgást használnak jelzéseikre. A dorombolás általában örömet és elégedettséget jelent. A macska nyávogással a figyelem felkeltésének szándékát jelzi. Rövid, magas hangú nyávogással a gazdáját keresi, hangosabb, kitartó nyávogással valamit kér, számára kellemetlen helyzetben dühös, hangos nyávogással jelez.

Testbeszédéből az is megállapítható, hogy éppen hogyan érzi magát. Hangulatának változását először mindig az arckifejezés megváltozása jelzi, a testtartás csak ezután fejezi ki az éppen aktuális kedélyállapotát.

Az elégedett macska  testtartása teljesen ellazult, félig lecsukott szemmel nyújtózkodik, lassan kinyújtja és visszahúzza karmait, vagy a hátsó lábain üldögél, farkát maga köré csavarja.

Az éber macska hegyezi a fülét.

A nyugtalan macska lelapulva kuporog, mellső mancsait szügye alá húzva, farka szorosan a teste mellett van.

Az ideges macska hátrarántja a fülét, egy nagyon ijedt.

Nagyon agresszív macska fülei szinte teljesen hátrasimulnak a fejére.

A felpúposított hát a macskáknál a túlerővel szembeni félelem jele, ez egy jellegzetes testtartás, ami tulajdonképpen csak blöff a részükről, pont a félelmük miatt.

Ugyancsak sokmindenről árulkodik a macska faroktartása. Amikor simán lóg, akkor a cica hangulata normális. Ha olyan, mint egy üvegmosókefe, akkor riadt, ha lelapítja a testét és hátrameredő farka meg-megrándul, akkor éppen nagyon koncentrál valamire vagy feszült valamitől. A függőlegesen égnek meredő farok az állat nyájas hangulatát jelzi. Az a macska, amelyik örömmel üdvözli a gazdáját, valószínűleg magasan tartja a farkát. A farok végének kis csóválása örömet jelez vagy várakozást. Ha a farkcsóválás erősebbé válik, akkor az a macska ingerültségét jelzi, akkor pedig, ha az egész farkát mozgatja biztos, hogy a következő pillanatban megvalósítja elképzeléseit, készülj fel a támadásra!


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs