2013. október 08.
Tanácsok a gyepszőnyeg terítéséhez

Ha gyepszőnyeg lerakását tervezi a kertjében, vagy a kertépítésben a füvesítés előtt áll, és a talaj előkészítésén szakszerűen túljutott, akkor a következőkben olvasható tanácsaim, éppen Önnek szólnak. Kérem, olvassa el őket figyelmesen, hátha talál valami olyan információt, ami még sikeresebbé teheti a gyepszőnyeg lerakását.

[wp_ad_camp_1]

Ha tudja, akkor a gyepszőnyeg lerakásának a munkáit, ne a forró kánikulai napra tervezze.

A gyepszőnyeg kiszállítását szigorúan az előkészületi munkák végeztével kérje. Amikor a gyepszőnyeg megérkezik, és lepakolták, akkor azon nyomban kezdjen hozzá a gyepszőnyeg leterítéséhez. Ha mégis forró nyári napon végzi a gyepszőnyegterítést. Akkor a gyepszőnyeg tekercseket mindenképpen árnyékban tartsa. Úgy szervezze a munkát, hogy a gyepszőnyeg lehetőleg 24 óránál többet ne legyen összetekerve.

A gyepszőnyeg lerakásánál ügyeljen arra, hogy a tekercset egyenesen görgesse ki. Az egymáshoz illesztett gyepszőnyeg tekercseknél vigyázzon, hogy az illesztések között ne keletkezzen rés. Figyeljen arra is, hogy a gyepszőnyeg csatlakozásai legyenek eltolva. Ha íveken kell a gyepszőnyeget kiteríteni, vagy a gyepszőnyeget hosszúságában rövidíteni, akkor használjon éles kést. Lehetőleg az utolsó csík mindig legyen minimum a gyepszőnyeg tekercs fele. Ide ne helyezzünk kis darabokat.

A telepítést követően a gyepszőnyeget alaposan hengereljük le. Kisebb területeken a taposás is megfelelhet lehetőleg gyepcipővel. A hengerelést követően öntözzük meg alaposan a gyepszőnyeggel borított felületeket. Ha nincs leterítve a teljes felület, akkor lehetőleg csak ott öntözzük, ahol a gyepszőnyeg már le van rakva. Ezért ilyenkor a slagos öntözés a legmegfelelőbb. Az első öntözésnél ne fukarkodjunk! A gyepszőnyeg alatti talajrésznek minimum a felső 10 cm-re nedvesedjen át. 50-80 m2 lerakása után mindenképp locsoljuk meg a gyepszőnyeggel borított felületet.

Remélem sikerült hozzájárulnom kertje gyepszőnyeggel füvesített munkájának sikeréhez.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs