2017. március 20.
Szezonális zöldségek – garantáltan jobbá teszi a késő téli hónapjaidat

A karácsonyi hűhó lejártával mindenki friss zöldségekre, könnyű ételekre vágyik. Az ünnepek ugyanis nem „arról híresek”, hogy akkor diétás ételeket fogyasztanak az emberek, sőt! Nem elég, hogy télen általában zsírosabb ételeket eszünk, a heteken át tartó karácsonyi tobzódás még jobban rátesz erre. Nem hiába találták ki a böjtölést…

Ha viszont nem vagyunk vallásosak (bár a böjtöt nem csak ebből a szempontból lehet értelmezni), akkor elég csupán az is, hogy programszerűen bevezetjük életünkbe a mindennapos zöldség- és gyümölcsfogyasztást. Ilyenkor célszerű olyan alapanyagokból dolgoznunk, mint amilyen a póréhagyma, cékla, karalábé, vérnarancs, krumpli, kelbimbó, alma, vagy gránátalma. Ezek nemcsak egészséges, hanem többnyire szezonális ételeknek is számítanak, tehát nem kell attól tartanunk, hogy megvásárlásuk megterheli a pénztárcánkat, vagy esetleg tele lesznek nyomva tartósítószerekkel. A felsoroltak ebben a későtéli időszakban a legízletesebbek, a legzamatosabbak és ekkor van bennük a legtöbb tápérték, vitamin is. Ezzel magyarázható az is, hogy az éttermek reggeli kínálatára ilyenkor ezek kerülnek fel.

A cékla áll – úgymond – a lista tetején. Egy 2008-ban elvégzett kísérlet szerint az ezt fogyasztó embereknek sokkal kevesebb bajuk van a vérnyomásukkal, szívükkel és érrendszerükkel. Nem utolsó sorban, tartalmaz egy olyan aminosavat, a kolint, amely segít a mély relaxálásban és fejleszti memóriánkat is. A másik legfontosabb ilyenkor használatos növény a póréhagyma, amely szintén a szívre gyakorolt jótékony hatásáról ismeretes. Ezen kívül még rengeteg vitamin is megtalálható benne. Elsősorban ízesítésre használjuk, viszont pl. levest is főzhetünk belőle. Ilyenkor azonban sokat veszít tápértékéből és jótékony hatása is csökken.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs