2015. május 06.
Szavanna macska, a különleges kedvenc

Az állatok keresztezése, új alfajok kitenyésztése folyamatos tevékenység. A macskák tenyésztésével már nagyon régóta foglalkoznak, számos újféle házikedvenc született e tevékenység következtében, melyek nagy részen igen népszerűvé vált.

Egy aránylag új macskafajtát sikerült kitenyészteni, melynek a szavanna macska nevet adták. A szavanna macska az afrikai szervál és számos házimacska, valamint egy másik hibrid, a bengáli macska keresztezéséből létrehozott keverék. A házimacskák közül az egyiptomi maú, a sziámi macska,és  a szerengeti macska járult hozzá a hibrid kitenyésztéséhez és tulajdonképpen a bengáli macskát is a házimacskák közé sorolhatjuk. Az első egyed 1986. április 7-én jött világra, Judee Frank, amerikai bengáli tenyésztő munkájának köszönhetően. A kiscica Savannah nevet kapta, innen származik a későbbi elnevezés is. A fajtát csak 2001-ben fogadta el a TICA (The International Cat Association), versenyen pedig 2012 májusától indulhat.

A szavanna macska karcsú, magas állat, a házimacskához képest nagytermetű. Hátsó lába hosszabb, mint a mellső, alkatuk atletikus, mint egy lekicsinyített párducé, éppen ezért ránézésre nagyobbnak hatnak, mint amekkorák ténylegesen. A szavanna macska feje nem olyan lekerekített, mint az átlagos házimacskáé, annál nyúltabb, hosszúkásabb, nyaka is karcsúbb, füle jóval nagyobb. Mintázatuk nagy általánosságban pettyes-cirmos, színül barna vagy ezüstös, fekete alapon mégsötétebb, vagy sötétbarna alapon fekete, esetleg világosabb barnán fekete összeállításban. Természetükre a játékosság, kíváncsiság jellemző. Rendkívül energikusak és mód felett intelligensek. Azok a macskák, melyekben magas a szerváltartalom, kezdetben nagyon félénkek, de következetes szoktatással tökéletesen elnyerhető bizalmuk.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs