2014. december 16.
Spórolj a benzinnel, mi segítünk!

A benzin árak folyamatosan növekednek. Ahhoz, hogy ne menjen el minden megtakarított pénzed a tankolásra érdemes gyalog menni olyan helyekre, melyek közel vannak. Természetesen van, hogy nem lehet az autót mellőzni. Ha a munkahelyed messze van, akkor nem kérdéses, autóba kell szállni. Még így is lehet spórolni a benzin használattal. A költséges átalakítások mellett szerencsére vannak olyan praktikák is, melyeket, ha betartasz, akkor meglepően sokat spórolhatsz.

Most nem arra gondolunk, hogy ne túráztasd a pirosnál az autót, mert az egyértelműen növeli a fogyasztást. A lényeg, hogy sokan túlságosan magas fordulatszámmal működtetik az autójukat. Egy klasszikus benzines autó esetében ezerötszáz és kétezer ötszáz, amíg egy dízeles autó esetében ezerháromszáz és kétezer között van az ideális fordulatszám. Eltérések természetesen lehetnek, de ez az elv általánosságban megállja a helyét.

Az sokszor előfordulhat, hogy az utunk közben megállni kényszerülünk mondjuk egy-egy sorompónál, vagy gyalogátkelőnél. Amikor a sorompó karja leereszkedik, akkor általában dühöngünk egy sort, majd a motort járatva megvárjuk, amíg az újra felemelkedik. Sajnos ez az állapot akár három percig is eltarthat, ami pedig nem is olyan kevés üzemanyagot jelent. Amikor elindul lefelé a sorompó, akkor nyugodtan leállíthatod az autót, mert egy jó ideig úgy sem szabadulsz.

Teljesen felesleges a pirosnál azonnali starttal indítani az autót, majd azután csikorgó fékekkel megállni a következő pirosnál. Ez egyrészt elkoptatja a gumikat, másfelől pedig a fogyasztást is jelentősen növeli. A legjobb, ha felveszed a forgalom ritmusát. Ha betartod a kötelező sebességeket, akkor megőrzöd a ritmust és nagyobb utakon sokat spórolhatsz a zöld hullám miatt is. Ezeken a helyeken ugyanis arra vannak beállítva a közlekedési lámpák, így ha betartod a határokat, akkor ne fékezz és indíts minden lámpánál.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs