2015. február 24.
Split bemutatása

Zágráb után Horvátország második legnagyobb városa a 178 ezer lakosú Split. A város az Adriai-tenger partján fekszik, fontos tengeri kikötő és turisztikai célpont. Történelme során többször cserélt gazdát, a középkorban Magyarország és Velence felváltva osztozott rajta. A törökök nem tudták elfoglalni, 1797-től a Habsburg Birodalom majd Osztrák-Magyar Monarchia fennhatósága alá került.

A városban rengeteg a látványosság, sok szép épület várja a turistákat és csodás kilátás nyílik a tengerre is. Az elmúlt évtizedekben rengeteg szálloda épült, amely várja a világ minden részéről érkező sok ezer turistát. A legnépszerűbb látványosságok a városban a velenceiek által épített Gripe erőd, az Aranykapu (Zlatna Vrata), a Szent Márton templom, a Papalic palota. Érdemes megnézni a Szent Domonkos templomot, a Bronzkaput, a Miasszonyunk harangtornya templomot, a szép reneszánsz Városházát és a gótikus stílusban épült Cambia palotát. Keressük fel a Régészeti Múzeumot, a Split Városi Múzeumot és a Mestrovic Galériát, valamint a Nemzeti Művészeti Galériát.

Érdemes meglátogatni a város környékén elterülő hét kastély öblét az úgynevezett Kastelát és a Marjan-félszigetet, mely egy gyönyörű természetvédelmi terület. Split, Horvátország egyik legszebb partszakaszával rendelkezik, ahol rengeteg a strand és kiválóak a fürdési lehetőségek. Be lehet fizetni hajókirándulásokra is, így könnyedén bejárhatjuk a környező szigetvilágot. Népszerű a sport is a városban, itt játszik Horvátország legnépszerűbb futball csapata a Hajduk Split is. Melegen ajánlható tehát a város a turisták számára, hisz Split igazi gyöngyszem Dalmáciában.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs