2016. január 12.
Rossz szokások az irodában

A versenyszférában dolgozók ki vannak téve a teljesítménykényszer káros hatásainak, ezért több figyelmet követel a mindennapi rutin. Minél több szoros határidővel kell szembenézni, minél gyakoribbak és a túlórázások és minél inkább belenyúlnak az estébe, annál inkább felfordul a rendes életvitel. Ez pedig számos egészségkockázati tényezővel jár, amit sokszor egyszerűen csak menedzserbetegségnek nevezünk.

Ha nap mint nap túlhajtjuk magunkat és ezt még rendszertelen étkezésekkel is megtoldjuk, az esetben az egészségünket komoly kockázatnak tesszük ki. Sajnos nagyon sokan úgy élünk, hogy a nappali rohanás közepette csupán egy-egy szendvicsre vagy péksüteményre jut időnk, este pedig bepótoljuk a nappal elmaradt étkezéseket… Mondani sem kell, ez mennyire helytelen. Ez a fajta életvitel, amit sokszor menedzserbetegségnek nevezünk, nem csak a cégvezetőknél és a felső vezetőknél fordul elő, hanem a túlhajszolt irodai dolgozóknál is.

Az irodai dolgozókra, különös tekintettel a számítógéphez között munkavállalókra az jellemző, hogy munka közben a nassolást idegnyugtatásra használják. Mint tudjuk, a boltokban kapható nyalánkságok csak ritkán egészségesek és sajnos nem is igen fordítunk figyelmet arra, hogy a rágcsálást egészséges táplálékkal végezzük… Helyette édes vagy sós dolgokat majszolunk, amik nem csak egészségtelen összetevőket tartalmaznak, hanem magas elhízáshoz is vezethetnek.

A megoldás a fegyelmezettségben található; nincs más dolgunk, mint meghatározni a reggeli és az ebéd időpontját és azt a körülmények tekintetében lehetőleg pontosan betartani. Ha nem érezzük ennek reális lehetőségét, első lépésként írjuk le, mikor és mit ettünk, jegyzeteljünk egy hétig. A lapot visszaolvasva látni fogjuk, hogy mennyire helytelenek a táplálkozási szokásaink a munkahelyen.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs