2014. november 06.
Pécs, a mediterrán gyöngyszem

Van egy város az ország déli részén, a Mecsek hegység lábánál, egy igazi kis ékszerdoboz: Pécs. Pécs, joggal érdemelte ki a mediterrán hangulatú város elnevezést. Ha egy forró nyári napon végigsétálunk a Széchenyi téren, a Dzsámi fehéren vakító kövein, vagy ha estefelé sétálgatunk a korzón, a Király utca szabadtéri éttermei, kávézói között, és megpihenünk a Színház téri szökőkutak enyhet adó lépcsőin, kicsit olyan, mintha Olaszországba cseppentünk volna.

Dél-Baranya az ország legmelegebb vidékei közé tartozik. A mediterrán levegő hatására a napfényes mecseki lankákon olyan páratlan növénytársulások élnek, melyek csupán a Földközi-tenger közelében honosak. A Mecsek napfényes lejtőin virágzik elsőként a mandulafa, a fügefák pedig gyakran kétszer is teremnek egy évben.

Pécshez elválaszthatatlanul hozzátartozik a szintén délies hangulatot idéző  szabadtéri fesztiválok sokasága, a Tavaszi Fesztiváltól az árnyas sétatéri gesztenyefák alatt zajló Pécsi Napokig. Az Országos Színházi Találkozót kísérő kavalkád, a szőlő és a bor ünnepe valamint az azt követő bordalfesztivál mind ide csábítja az utazókat.

A Mecseken páratlan élmény sétálni, felbaktathatunk a TV toronyba, melynek kilátójából átlátni Horvátországba, utazhatunk az erdei kisvasúton, miközben karnyújtásnyira tőlünk őzek sétálnak a fák között. De végigjárhatjuk a múzeumokat, bemehetünk Jakováli Hasszán Pasa Dzsámijába is, ahonnan 87 lépcsőfokon át jutunk fel a minaret körerkélyére.

Ha megéhezünk-megszomjazunk, a város hangulatos vendéglőiben válogathatunk a finomabbnál finomabb ételek és helyi borok közül.

Aki egyszer ellátogat Pécsre, visszatérő vendége lesz a mediterrán városnak.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs