2017. november 11.
PCOS: gyakoribb, mint gondolná!

Vannak olyan nőgyógyászati megbetegedések, melyek nem csak kellemetlen tünetekkel járnak, de sajnos akár meddőséghez is vezethetnek. A nők körében igen gyakori a PCOS, vagyis a policisztás ovárium szindróma, de még többen vannak, akik nem is tudnak arról, hogy érintettek. Mivel bizonyos pontosan felismerhető jelei vannak a betegségnek, így érdemes többet megtudni mindenkinek róla.

A PCOS betegség menstruációs zavarokkal jár együtt, és nem ritka a szervezetben a férfihormon-túltermelődés. Ez utóbbi laboratóriumi vizsgálattal kideríthető, de sokszor szemmel is látható jelei vannak a férfias szőrösödéssel összefüggésben. Természetesen nem mehetünk el a nőgyógyászati diagnosztizálás mellett sem, mely során ultrahanggal pontosan meghatározható a probléma súlyossága. A becslések szerint minden 7-15. menstruáló nő érintett, ám a fogamzásgátló tabletta gyakran elfedi a tüneteket, és csak később derül fény azokra. Ez különösen veszélyes, hiszen a PCOS számos egészségügyi kockázatot is magában rejt.

A hosszú távú következmények között szerepelnek a szív-és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, vagy akár a méhtestrák is. A hozzájuk gyakran társuló elhízás már önmagában is számos betegség esélyét növeli, ezért a helyzet mindenképpen odafigyelést igényel. Nem ritka, hogy a nőgyógyászati, belgyógyász szakorvos segítségén túl bőrgyógyász vagy pszichológus segítségét is igénybe kell venni a tünetmentesség elérése érdekében. Sokaknál már az életmódváltás is javíthat a helyzeten, másoknál gyógyszeres terápia, vagy esetleg műtéti beavatkozás is aktuális lehet. Fontos, hogy a kezelést mindig személyre szabottan állítsák össze a szakemberek, hiszen minden nő másként működik és másfajta szokásaik annak az életvitelt illetően.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs