2018. december 16.
Pannonhalmi levendula titka

Sokaknak első hallásra a levenduláról Provancet jut eszükbe, ám nem kell, olyan messzire utaznunk, ahhoz, ha szeretnénk átérezni ezt e különleges, és gyönyörű látványt, amelyet egy levendula ültetvény nyújthat a számunkra.

Kevesen tudják és sokaknak igen meglepő lehet, ám nagyon sok fajta levendulát megkülönböztethetünk. Szám szerint közel 40-et. De sajnos ebből a 40 fajtából, mindössze csak 3 fajta használható fel a természetgyógyászat szempontjából, illetve emberi fogyasztásra. Érdemes még megemlíteni, hogy a levendula nem csak lila, de akár fehér virággal is megtalálható. A levendulát Magyarországra és egész Európába a Földközi-tenger térségéből hozták be. A legendák szerint a Rómaiak által jutott el Európába, majd lett őshonos Dél-Francia országban. Magyarországon már az 1800-as években is termesztettek levendulát a Pannonhalmi apátság terültén. Akkoriban még nem volt ilyen közismert növény, és főként csak a gyógyászatban alkalmazták. Csak sok idő elteltével kezdték alkalmazni más formákban is, melyek mindmáig megmaradtak.

Ide sorolható a gyógyászat, az élelmiszerekben való felhasználás, alkalmazzák rovarűzőként, aromaterápiákban, stb. Egy olyan növényről beszélhetünk melyről nyugodtan kijelenthetjük, hogy egy nem túl igényes növény, melyet, ha elültetünk akár 25-30 évig is virágozhat. Egyetlen egy titka van a levendula termesztésnek, hogy nagyon nap igényes. Ez a különleges növény csakis akkor tud szépen fejlődni és növekedni, ha állandóan érik a napsugarak. Amennyiben árnyékba ültessük, akkor hamar tönkre megy. Egyik érdekessége még, hogy a levendula erős illatának köszönhetően nem kell permetezni kártevők ellen, hiszen sem a bogarak, sem a rágcsálók nem szeretik az erős illata miatt.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs