2018. május 30.
Otthonunkban található növények pozitív hatásai

Egy növény, legyen szó az irodánkról vagy a lakásunkról, nagyon jó szimbóluma annak, hogy élet van abban a helyiségben. A mondás úgy tartja, ahol a növénynek jó ott az embernek is.

A szobanövényeknek számos szemmel nem látható előnyük van azon kívül, hogy otthonossá varázsolják a lakásunkat és, hogy jól mutatnak. Minden növény tisztítja a levegőt, nyugtatóan hatnak ránk, növelik a teljesítményképességünket és segítik a gyorsabb felépülést a betegségekből. Több tudományos alátámasztás igazolja, hogy a növényeknek számos pozitív hatással bírnak az őket körülvevő emberekre. Mára már mind jobban tudatosul az emberekben, hogy egy szobanövény nem csak díszítő eleme a szobánknak. Az irodákban végzett kutatási vizsgálatok kimutatták, hogy az ott elhelyezett növények a dolgozók megbetegedési arányát akár 25 %-kall is csökkentették. Pl. a köhögést 40%-ban, a rekedtséget 30%-ban, fáradtság 30%, fejfájás 30%, koncentrációsproblémák 20%, és a szédülést is 20%-ban csökkentették.

A kutatás kövezően arra is fény derült, hogy a dolgozók a növények hatására sokkal toleránsabb viselkedést produkáltak. Felmérést végeztek egy iskolában is, ahol a diákok körében 47%-kall csökkentek a fejfájásos tünetek, 69%-ban állították a diákok és a tanárok egyaránt, hogy jobb a közérzetük, a megfázásban szenvedők kevesebbet panaszkodtak a tünetek miatt, kevesebb volt a hiányzás, és növekedett az órai aktivitás. Korábban a rossz szigeteléseknek köszönhetően, könnyebben cserélődött az elhasznált levegő a belső terekben, ám a mai energiatakarékos megoldásoknak köszönhetően már nem szellőznek úgy a falak és az ablakok, és ez hozza magával, hogy nagyon elszennyeződik a benti levegő és felhalmozódnak a bacilusok.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs