2014. július 28.
Otthon is lenyírhatod kedvenced bundáját! Így csináld!

Sokan kénytelenek számba venni a takarékoskodás valamennyi lehetséges módját és ez alól a házi kedvencek sem lehetnek kivételek. Van, amin velük kapcsolatban is sok pénzt lehet megtakarítani, főleg, ha folyamatos ápolást igénylő bundájú kutyákról van szó.

Ha már nem tudunk vagy nem akarunk pénzt áldozni a kutyakozmetikára, az alapvető ápolási műveleteket otthon is elvégezhetjük. Gyakorlás ugyan kell hozzá, de egy idő után már bárki ügyesen elvégezheti a kutya fürdetését és nyírását. A nyírás első lépése az alapos átkefélés a kutya bundájához leginkább megfelelő kefével.

A kefélés során könnyen megtaláljuk a gubancokat, amiket ollóval levághatunk és látni fogjuk, hogy melyek azok a részek, amik a nyírás során nagyobb odafigyelést igényelnek. A fésülés után a fürdetés jön, amit sok kutya nem fogad kitörő örömmel. Kedvesen beszéljünk az állathoz és hozzuk tudomására, hogy nem haragszunk rá és a fürdetés nem büntetés.

A nyíráshoz soha ne használjunk hajvágó ollót, helyette a kisállat boltokban beszerezhető, speciálisan kutyák számára kifejlesztett ollót válasszuk. Nyírás közben ferdén tartsuk az ollót, hogy a lehető legkisebb eséllyel tudjuk megszúrni a kutyát. Legyünk különösen óvatosak a szemek, a fülek és a has környékén.

Nyírás után keféljük le az állatról a levágott csomókat, különben néhány perc alatt az egész lakás tele lesz elhullajtott szőrökkel. A kutyát mindig töröljük szárazra – mivel a legtöbb állat tiltakozik a hajszárító ellen, egy alapos törlés is megteszi, így a kellemetlen nedves kutyaszagot is megelőzhetjük.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs